Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Marek Stoniš: Taškařice s Venuší aneb Útok bezpohlavních gender aktivistů na dámské vložky

Mám vtipné kamarády. Na­štěstí. Moderní doba je díky nim přežitelnější. Známá mi nedávno hlásila: „Už jsi slyšel o novém výdobytku genderového šílenství? Firma, která vyrábí dámské vložky, z jejich obalu odstraňuje na nátlak gender aktivistů symbol Venuše, tedy ženského pohlaví. Prý proto, že je nepoužívají jenom ženy. Gender bytosti jsou symbolem frustrovány, protože i když nejsou ženami, tak je musí používat i s urážejícími Venušemi.“ „Počkej, cože? Jak nejsou ženami... To jako, že je používají i muži?“ „Vím já? Ale když jsem se toho mého ptala, jestli mu je mám taky kupovat, řekl, že chce raději pod­prsenku.“

Tak jsme se zasmáli. Posléze jsem se dočetl o celé té genderové taškařici více. Firma samozřejmě neustoupila mužům ani ženám, ale lidem s odlišnou genderovou identitou (existují jich prý celé desítky), kteří se sice necítí být ženami, ale bez onoho druhu hygienických potřeb se přesto neobejdou. Když si v drogerii kupují vložky s Venuší, cítí se být zjevně poníženi. Co oni mají společného s Venuší?! Jejich pohlaví přece symbolizují jiné obrázky. Vím já které?
Jenže přírodě neporučíš, kupovat si je prostě musí. Venuše Nevenuše.

Nechápu ovšem onu firmu, že ­vložkovým aktivistkám ustoupila. Nevěřím totiž, že má nějaký sofistikovaný průzkum tržního chování svých zákaznic, z něhož vyplývá, že změnou designu ve prospěch vícepohlavní pseudoreality získá nové zákaznice nebo zákazníky (transsexuály, bináry atd.), než ztratí staré. I když je ta firma globální, nemá monopol a všechny ony „normální“ ženy si mohou zaťukat na čelo a přejít k jiné značce. Mimochodem, přesně tak se v reakci na spor o Venuši nakonec rozhodla ona výše zmíněná kamarádka.

Ostatně podobně, jako to udělali před časem v trošku podobném případě muži, když je zasáhla bizarní televizní kampaň na populární značku holítek, kterou spustila shodou okolností stejná firma. Ta se rozhodla muže nepřesvědčovat, že její produkty jsou nejlepší na světě k holení zarostlých tváří, ale ve spotu explicitně předvedla, že muži jsou sexistická prasata, jež v práci i na ulici ponižují ženy, tolerují násilí apod. A že by se měli konečně začít chovat jinak. Prostě si prostřednictvím globální kampaně usmyslela převychovávat muže na lepší bytosti. Reakce? Muži houfně přecházeli ke konkurenci, hodnota firmy klesla, akcionářům zbyly oči pro pláč. A vedení asi nakonec pochopilo, že spáchalo marketingový zločin, a už „rozjelo“ chlapáckou kampaň, v níž vystupují v hlavní roli tvrdí hasiči, zachraňující majetky a ­životy.

Jaká z toho plynou poučení? Mnohá. Ale dvě zcela průzračná:

1. I když vás budou liberální modernisté a aktivisté všeho druhu do zblbnutí přesvědčovat, že existuje několik desítek pohlaví, a vy jim uvěříte a propadnete přesvědčení, že jim prodáte veškerou svou produkci, stejně nakonec zjistíte, že reálně existují pohlaví jen dvě.

2. Když se chce chlap holit, ­potřebuje holicí strojek. A ne bičo­vání feministickou televizní kampaní, ve které je za své vlastní peníze přesvědčován, že není muž, ale ­dobytek.

Text vyšel jako úvodník nového tištěného Reflexu >>>

Reflex 44/2019Reflex 44/2019|Archív