Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Daň z nabytí nemovitosti: Proč slušné a odpovědné lidi náš stát zdaňuje dvakrát?

Smutná zpráva pro spořádané občany naší země. Daň z nabytí nemovitosti se bude dále vybírat. Dolní komora Parlamentu ČR dne 24. 9. 2019 neschválila návrh z dílny Senátu, který chtěl tuto nemravnou daň konečně zrušit. Nad tímto krokem jen smutně zvedám své čtyřicátnické obočí.

Senát chtěl zrušení daně vložit do poslanecké novely, která osvobozuje od daně první prodej bytů v rodinných domech. Sněmovna novelu stvrdila se zmíněným osvobozením u bytů v rodinných domech. Celkové zrušení daně z nabytí nemovitosti tedy neprošlo, což nutno pokládat za velice špatnou věc.

Pro laiky stručně připomeňme, že výše sazby citované daně činí celá čtyři procenta. Kdo ji v praxi platí? Prodávající, či kupující?

In medias res: od roku 2016 ji platí výhradně kupující. Veřejnost někdy mate, že do roku 2016 ji platil prodávající a kupující byl v pozici tzv. ručitele.

Daň z nemovitosti: Návod online, rychle a srozumitelně >>>

Ke každému zdaněnému milionu, který chcete použít k nákupu nemovitosti, musíte připočíst dalších čtyřicet tisíc korun. A to ať jste pán nebo kmán. Je jasné, že horních pět procent naší populace či například ruské a arabské movité investory tato daň asi moc netrápí, nicméně pro běžného občana ze střední české a moravské třídy je to opravdu nemilý výdaj. Čtyřicet tisíc korun čistého, to je přece přibližně šedesát až sedmdesát tisíc hrubého, takže více než dvě naše průměrné měsíční výplaty. Dva měsíce de facto pracujete zadarmo – abyste mohli nakrmit byrokratického otesánka – a to ke každému milionu, který chcete použít na nákup nemovitosti.

Připomeňme si, že proti zrušení hlasovali především poslanci hnutí ANO, ČSSD a KSČM. Inu, s lidmi pro lidi, posteskl by si asi satirik.

Jako liberálně-demokratickému publicistovi mi trhá srdce, že se zde zdaňuje podruhé, tedy že jde o nemorální zdanění již jednou zdaněných peněz.

Daňová kalkulačka: Spočítejte si svá daňová zvýhodnění nejen na děti >>>

Kdo říká, že je dobře, že tato daň existuje, jelikož se tím „potrestají“ lidé, kteří bůhvíjak přišli k penězům, je u mne opravdový hlupák, který by se měl odstěhovat někam do KLDR. Jestliže někdo šidí na daních či zákonných pojistných, tak by měl být odhalen a sankcionován jinou legální cestou. Nikoliv plošným bombardováním v podobě nabývací nemovitostní daně.

Naděje však umírá poslední, třeba po příštích sněmovních volbách, které se nezadržitelně blíží, usedne v Parlamentu sestava, která nás tohoto zlého a nemorálního daňového břemena konečně zbaví.

A co si o této dani myslíte vy? Napište nám, prosím, svůj názor do komentářů.

Autor je právník a publicista