Vodáci a alkohol – jde to dohromady?

Vodáci a alkohol – jde to dohromady? Zdroj: Blesk - David Malík

Lidovci chtěli přednostně uzákonit popíjení alkoholu na českých řekách. Jsem rád, že jim to neprošlo

Zejména starší spoluobčané s oblibou říkávají, že dnes si každý myslí, že může všechno. Nicméně český zákonodárce si jejich slova, naštěstí, nevzal k srdci. Naši poslanci odmítli návrh lidovce Jana Bartoška, aby se ještě před letní parlamentní pauzou přednostně autoritativně rozhodlo, zda vodáci a cyklisté budou moci nově mít v krvi půl promile alkoholu. Jsem za to rád. Alkohol na vodu nepatří. A nic na tom nemění fakt, že už dnes jezdí po řekách spousta podnapilých lidí, aniž by jim to někdo povolil zákonem.

Za prvé nechápu, proč by takovýto typ zbytných zákonů měl být projednáván přednostně. Jak ví i studenti nižších ročníků právnických fakult, prioritního projednávání právních předpisů má být užíváno střídmě, ve výjimečných celospolečensky závažných případech. Při vší úctě k vodákům a popíjení na řekách nevím, co je na tom společensky tak závažného a neodkladného, aby si věc zajistila přednost před jinými záležitostmi. Za druhé jsem dlouhodobým a rázným odpůrcem povolování alkoholu nejen za volantem, ale i v lodní (poříční) dopravě.

Vím, že lidovci jsou patrně vedeni biblickým „přeměnil vodu ve víno“, z čehož plyne jejich láska k vodáctví spojeného s konzumací alkoholu, nicméně jde o systémově nebezpečnou věc. Alkohol má prostě vliv na (ne)kvalitu řízení. Klesá zejména soustředěnost řidiče či vodáka a stoupá agresivita a nepozornost. To platí pro dopravu pozemní, stejně jako pro tu říční. Prolomování nulové hranice je velmi nebezpečné. Připomíná pohádkové – jen prstíček tam strčíme. 

Češi se řadí mezi rekordmany v pití alkoholu na hlavu, vlastně „na játra“. Jsme šampiony nejen evropskými, ale bohužel i celoplanetárními. To opravdu chtějí konzervativní lidovci ústy svého místopředsedy Bartoška vyslat do české kotliny legislativní poselství, že pití alkoholu není zase takový problém? Chtějí lidem naši lidovci sdělit, že popíjení v malých dávkách neškodí? A navíc, že to má být projednáváno ve sněmovně přednostně?

Autor je právník.

Reakce KDU-ČSL na článek: „Lidovci chtěli přednostně uzákonit popíjení alkoholu na českých řekách. Jsem rád, že jim to neprošlo“:

Autor komentáře se bohužel mýlí a zjevně nepochopil sněmovní legislativní proceduru. Návrh Jana Bartoška směřoval k řádnému projednání zákonů vrácených Poslanecké sněmovně Senátem, protože bohužel v rámci dvou schůzí PS se na ně nedostalo.

A to hlavně z důvodu zájmu vládní koalice přednostně projednávat vládní návrhy slibů voličům. Tento postup nese nejen znaky pohrdání rozhodnutím Senátu, ale je také v rozporu s § 97 Jednacího řádu, který jasně hovoří o tom, že vrácené zákony se mají projednat na nejbližší schůzi. KDU-ČSL je přesvědčena, že kdo jiný než zákonodárci mají jít příkladem a zákony dodržovat. Proto jsme navrhovali projednání všech zákonů vrácených Senátem na jednání PS. Bohužel neúspěšně.

A pokud jde od pití na vodě či na kole, stačilo by, kdyby se autor komentáře podíval na hlasování nás poslanců KDU-ČSL. Vždy jsme byli PROTI toleranci alkoholu jak u cyklistů, tak u vodáků. Podle našeho názoru si každý má vybrat, čemu se bude věnovat, ale není správné uzákonit možnost ohrožovat jak další lidi na vodě tak v silničním provozu včetně cyklostezek.