Stane se Zuzana Čaputová slovenskou prezidentkou?

Stane se Zuzana Čaputová slovenskou prezidentkou? Zdroj: zuzanacaputova.sk

Stane se Zuzana Čaputová slovenskou prezidentkou?
Stane se Zuzana Čaputová slovenskou prezidentkou?
Stane se Zuzana Čaputová slovenskou prezidentkou?
Stane se Zuzana Čaputová slovenskou prezidentkou?
Stane se Zuzana Čaputová slovenskou prezidentkou?
8
Fotogalerie

Bude mít Slovensko prezidentku? Zuzana Čaputová je naprostým protikladem Miloše Zemana

Slovensko bude mít možná poprvé v historii prezidentku. Podle průzkumů a vývoje na politické scéně by se jí mohla stát advokátka a občanská aktivistka Zuzana Čaputová (45). Její preference vystoupaly před prvním kolem voleb (uskuteční se 16. března) na 28 procent a pro druhé kolo jí prognózy věští vítězství. Čaputová je přitom naprostým protikladem toho, co v Česku reprezentuje Miloš Zeman. Navíc pro slovenskou vládní moc představuje stejného strašáka, jakou je loňská vražda novináře Jána Kuciaka.  

Zuzana Čaputová zasáhla slovenskou politickou scénu silou dopadu velkého meteoritu. Svoji kandidaturu oznámila 29. května loňského roku a její preference ještě před půl rokem nedosahovaly ani na 10 procent. Ovšem od začátku letošního roku se její podpora každým týdnem zvyšuje. Když se teď v její prospěch vzdal kandidatury představitel pravice Robert Mistrík, dá se očekávat další posilování jejich preferencí.

Advokátka ze západoslovenského města Pezinok, přitom není politikou moc políbená. Až v roce 2017 se objevila jako místopředsedkyně nově založeného hnutí Progresívne Slovensko, které má propojovat levici a pravici a je někdy srovnáváno s hnutím En Marche! francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Ovšem volební hesla Čaputové jsou jednoznačná: Postavme sa zlu, spolu to dokážeme, Spravodlivosť pre všetkých či Neboja sa mňa, boja sa nás spoločne.

Na koho je ostří slov Zuzany Čaputové namířeno, je více než jasné. Je to vládnoucí moc, kterou představuje zejména strana Smer – sociálna demokracia, kterou dlouhá léta reprezentoval především expremiér Robert Fico. Smer je totiž v permanentním podezření, že se velmi úzce propojoval se slovenskou oligarchií a strana neustála situaci ani po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka. O tom, že je Smer z kandidatury Čaputové mimořádně nervózní, svědčí mnoho vyjádření. Například jeho poslanec Ľuboš Blaha před několika dny prohlásil: „Baba, ktorej jediný štátnický výkon predstavuje nejaké lokálne smetisko. Chcú ukradnúť Slovensko prostrednictvom tety Zuzky z Pezinka,“ Přitom Blaha má sám máslo na hlavě, protože se otevřeně hlásí k marxismu, což je i u naprosté většiny našich sousedů považováno za politickou úchylku. Podobné výroky Čaputové jen pomáhají.

Navíc Čaputová se již léta výrazně angažuje v boji za lepší životní prostředí. Proto ty narážky ohledně této problematiky. Společně s dalšími lidmi se kdysi postavila proti velké skládce odpadů v Pezinku a nakonec vyhrála. Taková Erin Brokovich, kterou ve známém stejnojmenném americkém filmu ztvárnila Julia Roberts a dostala za ní Oscara.

Kritici slovenské prezidentské kandidátky pak neustále připomínají, že je na slovenskou společnost až příliš liberální. Předhazují jí, že chce posílit práva homosexuálů a změnit zákony o potratech. V tom druhém případě to není pravda, naopak opakuje, že současné zákony jsou dostačující. Hra jejich protivníků směrem k slovenskému konzervativnímu voliči ale nemusí zabrat, protože místní společnost se dávno změnila a „kostol“ už většinu věcí ani zde neovlivňuje.

Pro voliče může být sympatické i to, že na kampaň sbírá peníze především od drobných dárců, že není v rukou byznysových skupin. Na transparentním účtu měla ve čtvrtek ráno 28. února jen něco přes 48 tisíc euro, což není mnoho.

Vizáží Čaputová připomíná populární chorvatskou prezidentku Kolindu Grabar-Kitarović, která ale zastává jasně konzervativní hodnoty a má mimořádně bohaté politické zkušenosti zejména ze zahraniční politiky. Slovenská advokátka naproti tomu nemá s politikou žádné větší zkušenosti, ale za současného stavu, kdy je společnost u našich sousedů rozdělená, to může být i výhoda. Politikům totiž společnost moc nevěří.

I když Zuzana Čaputová nechce působit na voliče tím, že je žena, svoji roli to sehraje. Ve většinově mužském politickém světě jsou chytré ženy vždy oživením. 

Určitá stopa vede od Čaputové také do Česka, protože její webovou stránku vytvořil grafik Matěj Feldek, který je absolventem brněnské Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Ten se přitom věnoval právě otázkám spojeným s vedením volební kampaně a volebním marketingem.

Mimořádně zajímavá situace nastane, pokud se Čaputová skutečně stane hlavou státu (druhé kolo voleb je vypsáno na 30. března). Bude to naprostý protiklad českého prezidenta Miloše Zemana. Nejenom věkem, ale také vystupováním, umírněností, snahou nerozdělovat, ale spojovat společnost. Za měsíc bude jasné a my budeme mít srovnání. Pro koho by dopadlo lépe, je jasné už dnes.