nahoru

Jak je to sakra s tím máslem?

Jiří X. Doležal10. září 2017 • 09:05
Máslo
Máslo
• foto: 
archiv

Prosím všechny ekonomy, všechny čtenáře s nějakým ekonomickým povědomím, a i amatérské zájemce o ekonomiku: Můžete mi prosím někdo vysvětlit, jak je to s tím máslem? Proč je na bohatém Západě vyrobené a prodávané máslo výrazně levnější než to na chudém Východě?

Diskusi kolem cen másla jsem, popravdě řečeno, nesledoval. Jako ekonomický negramot neumím přemýšlet o adekvátnosti cen spotřebního zboží, a jako negramot zemědělský nemohu přemýšlet o výrobních nákladech našich zemědělců. Takže když kupuju nějakou potravinu typu máslo, někdy si sice všimnu nápadně vysoké ceny, ale rozhodně se k ní neumím vyjádřit. Holt to tolik stojí, a já nepoznám, jestli mě normálně holej, nebo zda si kupuju za své peníze adekvátní hodnotu.  

Takže jsem tance kolem drahého másla zaznamenal jen okrajově, a měl jsem pochopení pro zemědělce, mlékaře i obchodníky. Všichni to určitě mají ekonomicky úplně nadoraz, a tak je máslo holt drahý. No a pak nám zaslal náš čtenář Jiří Jandl (děkuji) fotografii másla z italského supermarketu. Za čtvrtku másla - 250 gramů z Německa v té Itálii stálo jeden a půl eura. Máslo bylo poctivé, 84 procent tuku. Prostě německá kvalita. Přesto stálo na naše peníze třicet devět korun.

Máslo za 8,90 Kč aneb Jak nám centrální evropské plánování zajistí nízké ceny potravin

Pohledem na Internet jsem zjistil, že ceny másla se u nás pohybují podle modelu (či výrobce, nevím, jestli máslo má modely) od čtyřiceti sedmi korun do padesáti pěti korun za čtvrtku. Tedy o osm až šestnáct korun dráž než v té Itálii. A já se fakt zamyslel. 

Jaké jsou vlastně pro cenu důležité faktory? Především životní úroveň, jinak řečeno koupěschopnost obyvatelstva, kde prodávám. Průměrná měsíční mzda v České republice je necelých třicet tisíc, to jest asi 1150 euro. Průměrná mzda v Itálii činí skoro sedmdesát tisíc korun. Takže - přesně naopak k předpokladu, máslo je levnější tam, kde je vyšší kupní síla. Dalším faktorem tvorby cen jsou vstupy výroby a náklady na dopravu.

V Itálii je německé máslo (dovozené, tudíž bylo nutno zaplatit transport) levnější než v Česku máslo české. A konečně vstupy. Zce nemám konkrétní čísla, pouze obecný trend: Ustájení, práce čeledínů, pronájem pozemků, cena žrádla pro krávy a všechny další představitelné vstupy jsou v Německu vyšší, či dokonce - jako práce - výrazně vyšší, než v České republice. Přesto zjevně dokážou Němci to máslo vyprodukovat levněji než tuzemští farmáři. Jak je to sakra možné? Nevím - a prosím Vladimíra Pikoru či jiné ekonomické autority o vysvětlení. Protože na mne jako na laika z toho jde trochu dojem, že nás někdo hustě holí. Kdo to je? Zemědělci, mlékaři nebo obchodníci s potravinami? 

Václav Klaus ml.: Drahé máslo? Důsledek evropské politiky
Marek Stoniš 1. září 2017 • 10:16

Václav Klaus ml.: Drahé máslo? Důsledek evropské politiky



Klíčová slova: máslo, Itálie, Německo, zemědělství



Diskuse ke článku

 

Kurzy měn
25,770
22,280
29,380
Nejčtenější komentáře
INFO.CZ
E15
Nejčtenější