Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok na úterní tiskové konferenci Zdroj: ČTK

Ekonom Vladimír Pikora: Déjà vu roku 2008 aneb Krize se blíží

Určitě znáte ten pocit, že zažíváte něco, co jste už zažili. Takový ten pocit, který mám v posledních dnech:

Nikdo v ekonomice nestíhá. Chodí tolik zakázek, že nevíte, kde vám hlava stojí. Nejsou lidé. Už neseženete ani uklízečku. Ceny akcií letí nahoru, ceny nemovitostí letí nahoru. Všichni jsou optimističtí, mají investiční plány. Spekuluje se o zvýšení signálních úrokových sazeb, aby zchladily přehřívající se ekonomiku. A k tomu všemu je hrozné horko. 

Tak přesně tak byla ekonomika přehřátá v létě 2008. Jediný rozdíl je v tom, že tehdy byla vysoká inflace. Dneska je inflace „normální“. Místo aby bylo – jako tehdy – drahé zboží na pultech obchodů, jsou drahé akcie a dluhopisy.

Když se dívám na vývoj ve světě, dobře se daří všem. Čína překvapila vysokými exporty, Německo pravděpodobně akceleruje svůj růst a v USA se sází na další růst úrokových sazeb. I u ČNB roste pravděpodobnost, že zvýší své úrokové sazby. Všechno je krásně růžové. Jenomže…

Ceny nemovitostí jsou jasně přepálené. Podle indexu Hypoteční banky rostly ceny nemovitostí v prvním čtvrtletí nezdravým tempem. Byty podražily o 12 %. Když se podíváme, jak dlouho šetří obyvatelé Prahy na nový byt, dostaneme se na šílené číslo. Podobný trend je globální. Tento týden vyšla data v Číně. Investice do nemovitostí tam za druhý kvartál meziročně vzrostly o 8,2 % a plocha prodaných nemovitostí meziročně vzrostla o 14,1 %. To není zdravé ani na Čínu, kde je vše megavelké.

Minule přišla krize ze Západu. Tentokrát to bude stejné. Varovné zprávy přicházejí z Británie. Tam ještě ceny nemovitostí meziročně stále rostou o 2,8 %, ale meziměsíčně už padají. Podle různých indexů padají různým tempem. Třeba podle Acadata House Price Index klesají už tři měsíce v řadě. I v Británii se totiž připravují na zvýšení úrokových sazeb. I v Británii přitom zažívají nestandardní situaci. Nezaměstnanost je tam nejnižší za 42 let! To není normální. Když je tak nízká nezaměstnanost a ekonomika je asi blízko potenciálu, neměla by mít tak levné úvěry – až moc lidí je zadlužených.

Jsou ještě varovnější příklady. V Singapuru už ceny padají a proti vrcholu v roce 2013 poklesly o 12 %. Trh už skoro zamrzl, když se stát snažil růstu cen zabránit administrativně. Administrativní snaha o řízení cen je teď módní, ačkoli ekonomie už tolikrát dokázala, že to nefunguje.

I u nás se centrální bankéři bojí cen nemovitostí. Snaží se lobbovat, aby prošla novela zákona o ČNB, kde by banka získala větší pravomoci. ČNB chce mít zákonnou možnost stanovovat limity pro poskytování hypoték vzhledem k ceně nemovitosti, výši úvěru a nákladů na něj vzhledem k příjmu. V současné době ČNB dává bankám pouze doporučení. Z pohledu spekulanta tuto urputnou snahu o změnu zákona chápu jako velké varování, že trh hypoték a nemovitostí se přehřál. To, že ČNB neví, jak to bude se zákonem, nejspíš jen zvyšuje pravděpodobnost, že i ona své úrokové sazby brzy zvýší.

Nejen v Británii je nezaměstnanost rekordně nízká. Co víc si může politik přát, když se blíží volby? Premiér B. Sobotka se na Twitteru už daty pochlubil, jako by chtěl říct, že jeho vláda vytvořila nových 30 000 úřednických míst, které musíme živit. To sice moc chvályhodné není, nicméně v každém případě česká nezaměstnanost poklesla na pouhá 4,0 %. Když ji přepočteme evropskou metodikou, dostaneme se na 2,7 %, což je nejméně v EU. Aktuálně máme nejméně nezaměstnaných od června 1998. Rekordně nízká nezaměstnanost se dotýká všech oborů. Na jedno volné místo nyní v průměru připadá 1,7 uchazeče. To je dlouhodobě neudržitelné.

V červnu 2008 jsme se u toho indikátoru dostali na 1,96. Zaměstnavatelé si tehdy nemohli vybírat a museli vzít každého, i když neměl předpoklady vykonávat svou práci dobře. To nikdy nemůže skončit dobře. Recese musí být hned příští stanicí. Je jen otázkou, kdy do ní dojedeme.

Když jsme byli v roce 2008 na rekordně nízké nezaměstnanosti, zaměstnanci jásali a odbory tlačily na růst mezd, čímž situaci vyhrotily. K tomu se navíc přidaly globální problémy. Ve čtvrtém kvartále 2008 rostly mzdy nominálně o 8,1 %. Zaměstnavatelé byli dotlačeni ke zdi. Víte, kde jsme byli o dva roky později? Mzdy rostly jen o 0,7 % a průměrný počet uchazečů o jedno místo byl 18,2.

Dnes to vypadá v mnoha ohledech podobně. Nezaměstnanost musí vzrůst. Oproti roku 2010 bude situace tentokrát komplikovanější o to, že nyní budou drahé lidi víc nahrazovat technologie. O slovo se hlásí 4. průmyslová revoluce.

Myslím, že nemovitosti jsou v ČR na vrcholu. Vím, že jsem často označován za pesimistu, ale vážně se bojím, že rok 2018 přinese krizi. Zvyšování úrokových sazeb proto nepovažuji za rozumné. Nezapomínejme, že ČNB až do dubna intervenovala proti koruně. Intervence ji celkem stály přes dva biliony korun. Zařadit teď zpětný chod měnové politiky je jako řídit tanker způsobem brzda – plyn – prudké otočení kormidla.

Autor je hlavním ekonomem analytického domu Next Finance