Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: vláda

OČTŘ likvidují důkazy o nezákonném odposlouchávání Zadeha s obhájci

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán je údajně připraven podat kárnou žalobu na státního zástupce Michala Galáta z VSZ v Olomouci kvůli nezákonnému odposlechu Sharama Zadeha s obhájci. Pelikán rovněž slíbil, že v kauze zprostí mlčenlivosti nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který ve věci vykonával dohled. Řekl to na společném jednání komisí pro kontrolu odposlechů a GIBS. Že by se pan ministr pochlapil? Ale kdeže. Průšvih s nezákonnými odposlechy se táhne již od února. Už od té doby jsou známy kontury celé causy. Nejenomže po zjištění, že jde o odposlechy, které trestní řád výslovně zakazuje, je policie nezlikvidovala, ale Galát je dokonce přitáhnul k vazebnímu jednání, kde se rozhodovalo o pokračování Zadehovy vazby. A to se stalo v době, kdy Zeman ve věci prováděl dohled. Přestože o tomto flagrantním porušení zákona věděl, zametl je pod koberec. Už tohle mělo stačit na Zemanovo odvolání, protože jako nějaký mafiánský boss kryje trestnou činnost podřízených státních zástupců. Jenže Pelikán se tváří jako jeliman, který netuší, která bije.

Když se konečně rozhoupal k tomu, že si nechal poslat příslušný spis, rozběhla se cílená likvidace usvědčujících důkazů o nezákonném odposlouchávání. Městský soud v Brně, u kterého se vede trestní řízení proti Zadehovi ve věci údajného křivého obvinění, totiž poslal na Ministerstvo spravedlnosti neúplný trestní spis. Vyřazeny z něho byly všechny důkazy o odposleších. Spis si přitom vyžádalo MS právě kvůli této kauze a v žádosti výslovně uvedlo, že jej chce se všemi přílohami.

Týž den, kdy byla žádost ministerstva doručena soudu, soud odeslal podstatnou část spisu Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Tam spis vykuchali a neškodnou část vrátili na soud, který ji poslal Pelikánovi. Tímto postupem se Městský soud v Brně dopustil záměrné likvidace důkazů a zkomplikoval jakýkoli přezkum jeho dosavadního postupu.

Ze spisu Zadehovi obhájci současně zjistili, že ze strany policejního orgánu došlo po žádosti ministerstva ke zničení sporných záznamů o odposleších a jejich přepisů. Vzhledem k více než dvouměsíční prodlevě, se kterou k tomuto kroku dochází, ale tento čin nepůsobí jako snaha o nápravu protiprávního stavu, nýbrž jako úmyslné zahlazování stop po protiprávním postupu orgánů činných v trestním řízení. Pokud byly zničeny přepisy předmětných odposlechů mezi obviněným a obhájci, tak jak mělo být

učiněno neprodleně po zjištění, že v rámci odposlechů byly tyto hovory zaznamenány, komplikuje tento krok pozici orgánů činných v trestním řízení povolaných k řešení pochybení policejních orgánů a státního zástupce.

Vše o likvidaci důkazů přitom již před jednáním parlamentních komisí Pelikán věděl od Zadehových obhájců, a přesto hrál překvapeného. Každý slušný ministr spravedlnosti by z takového postupu vyvodil co nejpřísnější personální důsledky. To by se ale nesmělo jednat o Pelikána, který je, pokud se to týká státních zástupců a soudců, kteří jim jdou na ruku, ochoten přikrýt jakoukoli špinavost, jakoukoli nezákonnost.