Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Ve věci imigrantů má Zeman úplnou pravdu

Svět se dostává do šílených obrátek a temných bažin. I lidé, kteří se stačili v politice už úplně zkompromitovat, začínají mít ve svých výrocích na adresu imigrantů pravdu. Takže mi nezbývá, než se skřípěním zubů přiznat, že tentokrát má Miloš Zeman pravdu.

Prezident republiky poskytl rozhovor renomovanému britskému listu Financial Times. A dopustil se výroků pro sebe překvapujících: Výroků logicky konzistentních, navrhujících realistická a adekvátní řešení migrační vlny, která Evropu sužuje. A hned to za ně schytal.

Na konferenci na Rhodu se Zeman setkal s novináři a sdělil jim, že by Evropa měla odvážet migranty vylovené ze Středozemního moře - místo toho, aby je vozila do Itálie - na vyčleněné řecké ostrovy nebo do vyčleněného místa v severní Africe. A že mezi uprchlíky, kteří k nám proudí, jsou i maskovaní teroristé.

Reakce na sebe nedala dlouho čekat: Lubomír Zaorálek v Otázkách Václava Moravce popřel, že by to byl oficiální postoj České republiky k migrační krizi, a od Zemanova výroku se distancoval. Myslím, že to je zásadní chyba.

Zeman je těžko přijatelná figura, to však nesmí být - neboť je prezidentem této země - záminkou k apriornímu zavržení toho, co říká. Zaorálek zřejmě nečte Reflex, a nezná názory australského premiéra. Zastavit lodě s uprchlíky je podle něj jediná cesta, jak z imigrační krize vybruslit.

A Evropa by se měla od Austrálie poučit - protože Austrálie na rozdíl od Evropy není zaplavena ilegálními imigranty bez totožnosti. Naopak to, co dělá nyní Evropa - totiž že vytahujeme z vody uprchlíky, sotva jejich lodě opustí libyjské vody, a vozíme si je do Evropy na našich vlastních lodích a za naše peníze - je úplný idiotismus. De facto to proud migrantů zvyšuje. Takže to, co navrhuje Zeman, je rozumné, účinné a realizovatelné řešení migrační krize - a naopak to, jak se Zaorálek od jeho výroku distancoval, ukazuje, že vláda není k účinným opatřením připravena.

Takže mi nezbývá, než s jistým pocitem nevolnosti napsat: Zeman má pravdu, odvážejme uprchlíky zpět do Libye, a zbavme se vládního sluníčkářství, které odprezentoval Zaorálek. I já jako vyhlášený protizemanovský štváč totiž musím připustit, že myšlenka nemusí být špatná jen proto, že ji vyslovil zrovna Miloš Zeman.