Vyhořelá ubytovna pro uprchlíky v Düsseldorfu

Vyhořelá ubytovna pro uprchlíky v Düsseldorfu Zdroj: ČTK

Žhářský útok na ubytovnu migrantů v německém Düsseldorfu je pochopitelný

Düsseldorf zažil požár ubytovny migrantů. I když se zpočátku zdálo, že jde o neomluvitelný čin xenofobů, vyšetřování ukázalo, že šlo o legitimní protest imigrantů. Já být v jejich kůži, tak pravděpodobně nejednám jinak a taky hledám sirky.

Co se vlastně stalo? Na Dusseldorfském výstavišti, kde byla umístěna ubytovna uprchlíků, vypukl obrovský požár a ubytovací zařízení zničil. Při požáru se zranilo minimálně čtyřiadvacet lidí. V zařízení bydleli 282 migranti, a ubytovnu hasilo sedmdesát hasičů.

Požár od samého počátku vzbuzoval obavy, zda se nejedná o akt násilí z nenávisti, o další z útoků xenofobů na uprchlická zařízení, další z útoků, kterých v Německu přibývá stejně rychle jako imigrantů. Takový útok by byl zcela nepřijatelný, bylo by nutné ho odsoudit a uspořádat kvůli němu demonstrativní pochod na podporu uprchlíků. Vyšetřování však naštěstí ukázalo, že to bylo jinak, a že vlastně o nic nejde.

Podle vyšetřovatelů totiž zapálila oheň skupina imigrantů, vedená dvěma mladými Severoafričany. A důvodem sporu byl velikost porce oběda o ramadánu. Proto není třeba věc nijak nafukovat, a je naopak potřebné podívat se na incident lidskýma očima chápajícíma zoufalou situaci běženců.

Jsou týdny a měsíce zdarma ubytováni v jakési hale, kde mají nedostatek soukromí. Z domova jsou zvyklí na kvalitní kuskus, tažín, jehněčí a další lahůdky. Zde, v Německu, jsou nuceni konzumovat německé blafy, které dostávají zadarmo - a my nesmíme zapomínat, že německá kuchyně je ještě kousek horší než ta britská. Takže ti muži, zvyklí z domova jistému standardu, již měsíce jedí třikrát týdně eintopf. To samo o sobě musí způsobit takovou frustraci, že je žhářský útok takto trýzněných lidí pochopitelný.

Útok navíc nenastal pouze jako výsledek špatné kvality jídla, ale také v důsledku jeho sníženého množství. O ramadánu (kdy muslimové dodržující islám přes den nesmějí vůbec jíst ani pít, pozn. red.) byly polední porce toho nechutného, v podstatě nestravitelného německého jídla ještě zmenšeny! A to samozřejmě už je zcela legitimní důvod k občanské sebeobraně, kterou zapálení imigrantské ubytovny imigranty bylo.

Vyplývá z incidentu nějaké ponaučení? Hned celá řada. Především - ne každý žhářský útok na imigrační zařízení musí být terorismem, může jít i o plně legitimní občanský protest. Za druhé: O ramadánu by se měly porce obědů v uprchlických zařízeních pro muslimy navýšit. A konečně: Němci by si měli uvědomit, že dokud se nenaučí vařit, budou hořet ubytovny dál. Imigranti si sirky vzít nenechají!