Vítězem prvních stranických prezidentských voleb mezi republikány v Iowě je senátor Ted Cruz z Texasu (vlevo), nejcennějšího výsledku do následujících týdnů však dosáhl Cruzův rival, konzervativní senátor Floridy Marco Rubio (vpravo)

Vítězem prvních stranických prezidentských voleb mezi republikány v Iowě je senátor Ted Cruz z Texasu (vlevo), nejcennějšího výsledku do následujících týdnů však dosáhl Cruzův rival, konzervativní senátor Floridy Marco Rubio (vpravo) Zdroj: ČTK/AP/Chris Carlson

Bernie Sanders, socialista a senátor z Vermontu, nedokázal v Iowě jasně vyhrát
Cruz a Rubio
Vítězem prvních stranických prezidentských voleb mezi republikány v Iowě je senátor Ted Cruz z Texasu (vlevo), nejcennějšího výsledku do následujících týdnů však dosáhl Cruzův rival, konzervativní senátor Floridy Marco Rubio (vpravo)
4
Fotogalerie

Opravdovým vítězem voleb v Iowě je floridský senátor Marco Rubio

Stranické nominační volby prezidentského kandidáta jsou především hrou očekávání. Tradiční první dvě klání ve federaci, volební shromáždění v Iowě (kaukusy) a primárky v New Hampshiru, do průběhu volebního maratónu promlouvají nikoliv tím, že by předčasně korunovaly vítěze, ale tak, že stanoví elektorální dynamiku pro prvních několik velmi důležitých klání.

Není tedy nejpodstatnější, že za republikákny Iowu vyhrál senátor z Texasu Ted Cruz o tři a půl procenta před podnikatelem Donaldem Trumpem (poměr je předběžně 27,7-24,3), a že třetí skončil floridský senátor Marco Rubio (předběžně 23,1). Nejdůležitější je, jak se tento výsledek rovná očekáváním, a co bude znamenat v následujících týdnech.

Mezi demokraty je situace ještě dnes ráno středoevropského času nesmírně vyrovnaná. Vermontského senátora Bernieho Sanderse a Hillary Clintonovou dělí desetinky, přičemž někdejší ministryně zahraničí zatím těsně vede.

Skutečným vítězem republikánského soupeření je Rubio. Jeho výsledek těsně za Trumpem je mnohem lepší než mu přisuzoval jakýkoliv předchozí průzkum. Potvrdilo se, že neokoukaný mladík, velmi konzervativní, podporující razantní roli Spojených států ve světě, je druhou volbou největší skupiny voličů, což je při tradičním taktizování na volebních shromáždění cennou měnou.

Rubio bude nyní oslavován médii a pravicovým establishmentem, což pro něj bude znamenat silný impulz do několika dalších primárek. Jeho cílem je sjednotit středové voliče a establishment proti Trumpovi. Pokud z boje budou postupně odpadat uchazeči, kteří v Iowě propadli, včetně  současných i bývalých guvernérů Chrise Christieho (New Jersey), Jeba Bushe (Florida) a Johna Kasiche (Ohio), bude mít Rubio solidní šanci silného Trumpa porazit.

Ten má sice na své straně velmi početnou, loajální skupinu voličů, znechucených establishmentem a motivovaných proti-přistěhovaleckými náladami, má však také několik výrazných slabin. Má ze všech kandidátů největší negativní čísla, což znamená, že kolem 60 procent voličů má o něm negativní, nebo velmi negativní mínění. S takovým skóre ještě nikdy žádný kandidát nevyhrál, což mnoho pozorovatelů vede k pochybnostem o Trumpově volitelnosti.

Trump si možná na poslední chvíli uškodil svým bojkotem poslední republikánské televizní debaty. Nepřišel na ní, protože ji spolumoderovala reportérka stanice Fox News Megyn Kellyová, s níž se Trump několik měsíců velmi infantilním způsobem snažil vyvolávat spor kvůli tomu, že se k němu údajně chovala nefér v první debatě v srpnu. Ve skutečnosti mu Kellyová kladla jen tvdé otázky, zaměřené na jeho buranské chování a výroky.

Média Trumpův bojkot většinově interpretovala jako vítězství, neboť mu přinesl další kolo obrovské pozornosti, avšak boj se systémem kampaně, který voliči většinově berou za legitimní, je velmi riskantní. Je docela možné, že několik málo procent Trumpovi uteklo právě proto, že v této věci přestřelil. Pokud je to pravda, ukazuje se, že ani sám Velký Donald, největší muž, co chodil po zeměkouli, si nemůže dovolit všechno, nemůže trhat pravidla každé příručky a házet je do řeky času.

Favoritem v Iowě byl už několik týdnů Cruz, jenž toto postavení nakonec potvrdil a skončil první. Tento oblíbenec razantních populistických reformátorů z Tea Party a náboženské pravice je v establishmentu skoro stejně nenáviděn jako Trump. Iowa byla státem, kde vyhrát musel. Jednak mu vyhovuje demografické složení elektorátu, a pak také do něj Cruz investoval neuvěřitelné množství času, peněz a organizačního svalstva. Výsledek znamená, že zůstává ve hře, favoritem však do následujících týdnů není. Tím je Trump a do této role může rychle vyrůst Rubio, jenž má před sebou nyní šanci postupně zle rozhádanou stranu sjednotit.

A co demokraté? Těsné vedení před cílovou páskou před Sandersem znamená pro Clintonovou hodně. I navzdory vzepětí mezi krajně levicovými aktivisty, intelektuály, vysokoškolskými studenty a umělci nedokázal Sanders zopakovat „Obamu“ z roku 2008 a jasně porazit favoritku.

Série voleb pokračuje přesně za týden v novoanglickém New Hampshiru. Sanders je tam mírným favoritem, neboť podobě jako demokrati v Iowě, i tam jsou voliči značně levicoví a bělošští. Jeho potenciál mimo severovýchod země bude i nadále také kvůli výsledku v Iowě velmi omezený. Velkou favoritkou zůstává Clintonová.