Zdroj: ČTK

Po útoku mačetou se Židé ve Francii se bojí nosit jarmulku

Atmosféra v Evropě houstne. Poslední případ pochází z Francie. Hlava židovské obce v Marseille v úterý doporučila svým souvěrcům, aby na ulicích nenosili typickou čepičku, zvanou jarmulka či kipa. Prý do doby, dokud nepřijdou lepší časy.

Je to reakce na incident, v němž patnáctiletý turecký Kurd na ulici zaútočil mačetou na pětatřicetiletého židovského učitele. Policii tvrdil, že jednal ve jménu Alláha a Islámského státu. Případ vyšetřuje pařížská prokuratura jako teroristický čin.

Předseda židovské konzistoře v Marseille Zvi Ammar řekl pro agenturu AFP: „Dnes, vzhledem k vážnosti dění (...) je třeba přijmout mimořádné rozhodnutí. Pro mne je život posvátnější než cokoliv jiného ... V sobotu, poprvé ve svém životě, si cestou do synagogy nevezmu jarmulku,“ řekla hlava druhé nejpočetnější židovské obce ve Francii.

V Marseille žije asi 70 000 Židů a město má 855 000 obyvatel, z nichž je kolem třetiny přistěhovalců ze severní Afriky. Je to jedno z měst s největším podílem muslimského obyvatelstva v Evropě.  

Napadený učitel měl na hlavě jarmulku a měl štěstí, že se ubránil a vyvázl jen s lehkým zraněním.

Má taková preventivní opatrnost nějaký význam? Na to si musí židé odpovědět sami. Pokud jde o individuální útoky, musíme být spíše skeptičtí. Útočníkovi přece stačí počkat si na lidi, kteří vycházejí ze synagogy po bohoslužbě, jednu oběť si vyhlédnout a napadnout ji o ulici dál. Těžko si představit, jak by šlo něčemu podobnému zabránit.

Přestože v Marseille vládne atmosféra strachu, pro běžného člověka je možnost, že podlehne teroristickému útoku, statisticky mizivá. Pokud patří k menší a viditelné náboženské skupině, jako jsou třeba právě židé, toto nebezpečí roste.

Není divu, že Židé stále více z Evropy odcházejí. Je paradoxem, že odcházejí i do Izraele, který dosud nebyl považován za příliš bezpečné místo. Nejspíš jde o psychologickou záležitost, protože je snazší pocit ohrožení snášet se všemi kolem, než tvořit ohroženou menšinu.

Z Francie odešel v roce 2015 do Izraele rekordní počet Židů. Přestěhovalo se jich asi 7 900. Rok předtím 7 200. Informovala o tom Židovská agentura pro Izrael, která je zodpovědná za židovské přistěhovalectví.

V každém případě je pro Evropu odchod židů dost jasný indikátor. Jak víme z historické zkušenosti, začíná to židy, a pak přijdou na řadu ostatní. Nelze se spokojit s jednoduchým vysvětlením: za všechno mohou Arabové nebo muslimové vůbec. Západní politici by se měli zamyslet nad tím, jakým způsobem se chovají k Izraeli, který je kvůli palestinskému problému otloukánkem, na kterém se vyžívají antisemité všeho druhu.

Ale třeba bude všechno v pořádku. Saúdská Arábie se dostala do čela Rady OSN pro lidská práva. Ještě loni sice popravila 151 lidí, ale teď se jistě postará, aby se na světě lidská práva dodržovala. Včetně práv Židů, protože se zjistilo, že jsou to taky lidé.