Philips se Sáňkou jsou proti Konvičkovi v hlásání zášti úplní břídilové.

Philips se Sáňkou jsou proti Konvičkovi v hlásání zášti úplní břídilové. Zdroj: archív

Muslimská kniha jde před soud

Přesněji řečeno ne kniha sama, ale vydavatel textu Základy tauhídu, bývalý předseda pražské muslimské obce Vladimír Sáňka. Mám z toho procesu - aniž bych jakkoliv fandil muslimům - opravdový strach. O svobodu slova u nás. 

Osmnáctého prosince poslali žalobci soudu obžalobu na Vladimíra Sáňku, muslimského aktivistu a vydavatele knihy Základy tauhídu s tím, že vydáním knihy šířil nenávist. Takže další verbální zločin, tentokrát nikoliv ze strany antiislamistů, ale ze strany českých muslimů.

Knihu sepsal Bilal Philips, který vystudoval islám na univerzitě ve svatém městě Medíně, a je to extremista, islámský radikál jako řemen. Má na to konto zakázán vstup do řady zemí - třeba Velké Británie či Německa. V knize jsou dva momenty, kdy můžeme uvažovat o šíření nenávistného obsahu. Jednak, hned na začátku, vyzývá občany muslimských zemí, které mají sekulární vlády, ty vlády svrhly a nahradily šariátem, a ty sekulární vlády nenávidět. Druhá problematická pasáž je v první třetině knihy, kde autor píše, že jsou „od boha" tresty podle šaríi. Useknutí ruky za krádež a zbičování za alkohol. Jinak v knize nic extremistického nenajdeme.

Autor sám kolem sebe soustřeďuje islámské radikály, jeho kázáním naslouchali sebevražední atentátníci, ale kniha sama je otevřeného extremismu a zjevného hlásání nenávisti v podstatě prosta. Jako jsou obsahově nezávadné krajinomalby Adolfa Hitlera. S tím, na jaký kalibr jsme v Čechách a zvláště na Facebooku zvyklí, v knize v podstatě nic závadného není. Nenajdeme nic o mletí nemuslimů do masokostní moučky, nic o koncentrácích pro ně a nic o plynu pro muslimy. Philips se Sáňkou jsou proti Konvičkovi v hlásání zášti úplní břídilové. Přesto jdou před soud.

A já z toho mám více než nepříjemný pocit, protože to nemůže dopadnout dobře. Buď si soudce knihu pořádně prostuduje, dojde ke stejnému závěru jako já, a pak vydavatele zprostí obžaloby. A muslimové budou mít papír na to, jak je tady policie perzekuuje. Čímž se na dalších deset let zabrání jakémukoliv stíhání muslimů za projevy nenávisti, i když už budou reálné. Strach z další blamáže by po osvobozujícím rozsudku těžce policii inhiboval.

Anebo soud shledá tu knihu závadnou, a já se budu muset zastávat pana Sáňky, a na případu v podstatě nezávadné islámské knihy závadného islámského autora si budeme muset zase bojovat o tu naši českou svobodu slova. Ach jo...