ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/EFE/Ballesteros

Ekonomiky rostou, burzy klesají. Zase tu něco nehraje

Máme rok 2015 a ekonomové, politici i statistici se předhánějí v prohlášeních, že krize je za námi. Ekonomiky západních zemí rostou v zásadě nejrychleji od vypuknutí krize. Zároveň je rok 2015 rokem propadů na burzách. Divné, že?

Ano, je tu Čína a její problémy. Jsou ale hlavně vnitřního původu a na Západ se zatím příliš nepřelévají. Možná dokonce naopak - z Číny se vracejí firmy, které tam šly za levnou pracovní silou. Takže v čem je problém?

Začátkem roku 2013 západní svět prožíval obrácený paradox. Americké akcie byly na historických maximech a snadno překonávaly rekordy z předkrizové doby. Zároveň však kvůli krizi zaznamenávala Amerika rekordní počet bezdomovců.

Také akcie na velkých evropských burzách tehdy atakovaly předkrizové rekordy, zároveň v recesí sužované Evropské unii vystoupala míra nezaměstnanosti na historická maxima a třeba prodeje aut byly na absolutním dně od roku 1990.

Akcie tenkrát hnalo nahoru takzvané kvantitativní uvolňování americké centrální banky Fed. Bez ohledu na reálnou ekonomiku do finančního sektoru posílala obrovské sumy nové vytisknutých peněz. A těžila z toho i Evropa. Zatímco Fed loni s kvantitativním uvolňováním skončil a od té doby americké akcie stagnovaly, Evropská centrální banka ho od letošního března spustila (60 miliard eur každý měsíc). Znamenalo to zdaleka nejrychlejší nárůst na evropských akciových trzích.

Takže co vlastně tento růst zastavilo, kromě jednorázového znejistění Čínou? Budete se divit, ale burzovní investory vyděsil růst ekonomiky!

Zdá se to paradoxní. Růst ekonomiky a hlavně s ním spojený potenciální růst cen, to je to, čeho chtěli centrální bankéři dosáhnout svými nulovými úrokovými sazbami, svým tisknutím peněz. Jenže viditelný růst ekonomiky znamená “hrozbu”, že centrální banky s politikou levných peněz skoncují a zvednou sazby, což by byl problém pro burzy.

Ostatně už rok se debatuje o tom, kdy úrokové sazby zvedne americký Fed. Mělo to být už v červnu, pak v září, teď se čeká na prosinec, ale poslední horší data z americké ekonomiky naznačují, že letos k tomu vůbec nedojde. Pokud se tedy americká ekonomika skutečně znovu zastavuje, pak si mohou páni na burzách zase odfrknout. Fed nic zvedat nebude a burzy jsou “zachráněny”.

Ano, žijeme ve světě, kde ekonomický růst znamená hrozbu pro akciové burzy. Divné, že?