Řecká vláda padla, chaos trvá, stovky miliard euro jsou v čudu, EU kolosálně selhává

Řecká vláda padla, chaos trvá, stovky miliard euro jsou v čudu, EU kolosálně selhává Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Řecká vláda padla, chaos trvá, stovky miliard euro jsou v čudu, EU kolosálně selhává

Ani Sofokles, tvůrce vynikajících řeckých antických tragédii, by nevymyslel takové drama, jaké Evropě servíruje v posledních letech Řecko. Bohužel se zdá, že nesmyslná hra, na kterou doplácejí všichni obyvatelé Evropské unie, není ani zdaleka u konce. Včera totiž padla řecká levicová vláda, kterou vedl Alexis Tsipras. Co to pro Evropu znamená? Opět nic dobrého.


Tsipras, který vede levicovou stranu Syriza, byl přitom ve funkci necelých 7 měsíců a nedávno vyjednal s mezinárodními věřiteli dohodu na dalších 86 miliard euro, které jeho zadlužená a neustále před krachem stojící země dostane. Dnes ten samý Tsipras tvrdí, že se mu vlastně nepodařilo vyjednat dobrou dohodu a proto odstupuje. S ním padl celý kabinet a Řecko čekají s největší pravděpodobností v září další předčasné volby (předčasné už byly ty letos v lednu).

Jenže to jsou pro Evropu samé špatné zprávy, které kontinent mohou zasáhnout daleko víc, než tolik medializovaná a propíraná vlna uprchlíků z Afriky a Asie.

Jednak se už rozpadla dosud vládnoucí strana Syriza. Jejich 25 poslanců dnes oznámilo, že pod vedením bývalého ministra energetiky Panagiotise Lafazanise zakládají novou, ještě levicovější a k EU ještě vyhraněnější stranu s názvem Leiki Anotita.

Prezident mezitím pověřuje vůdce řecké opoziční Nové demokracie Evangelose Meimarakise, aby se pokusil sestavit novou vládu. To se mu podle odborníků nepodaří. Pak by ale přišel s pokusem o sestavené kabinetu na řadu vůdce fašistického Zlatého úsvitu, který byl třetí nejsilnější v lednových volbách. To už jako kdyby formoval kabinet Adolf Hitler.

Mezitím Evropa krmí Řecko dalšími a dalšími penězi. I takzvaná černá díra může být, jak se ukazuje, ještě černější.

Už dnes víme, že Řecko své dluhy nesplatí. Sice dělá různá opatření, aby nespadlo do propasti hned, ale nedělá zásadní reformní kroky, které by vedly po letech ke skutečnému a dlouhodobému nastartování ekonomiky.

Země nic zajímavé s vysokou přidanou hodnotou neprodukuje a relativně dobře fungující cestovní ruch na záchranu nestačí. Navíc turistická sezóna za pár týdnů skončí a peněz bude opět ubývat.

Evropští politici, maskující se dnes za statisíce imigrantů, aby nemuseli přiznat kolosální selhání v případě Řecka, by konečně měli říci dost nesmyslného cpaní peněz aténským vládám. Nikam to nevede a ani nepovede. Jinak jim to budou muset říci jejich voliči.

Musí přijít zásadní řez (bankrot, krach, opuštění eurozóny), aby se zastavilo řecké zadlužování, které platí EU.

Jenže to by si musela německá kancléřka Merkelová či francouzský prezident Hollande přiznat, že připravili Evropskou unii o stamiliardy euro právě kvůli Řecku. A to neudělají.

Postup k řeckému krachu tak ještě chvíli potrvá. Vyřešeno totiž není po několika letech váhání a absurdních rozhodnutí bohužel vůbec nic. Jen stovky miliard euro jsou v čudu. A to je ještě daleko závažnější, než že Evropu zasypali uprchlíci.