Křesťanské zásady zastaraly!

Křesťanské zásady zastaraly! Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Migrační vlna. Křesťanské zásady zastaraly!

Migrační vlna uprchlíků valící se do Evropy nás přinutí vzdát se části vlastní identity a hodnot, na kterém naše judeokřesťanská civilizace stojí. Je to škoda, že se musíme vracet k primitivnějším modelům chování.

Dva tisíce let se v Evropě civilizace a společenské postoje a normy formují na základě křesťanství, ideologie pokročilé zemědělské společnosti, kdy nejefektivnější způsob komunikace s ostatními - i cizími - lidmi je kooperace. Na základech milosrdenství a lásky k bližnímu stojí naše hodnoty, naše zákonodárství a naše bazální osobnostní postoje. To, že je někdo cizinec, neznamená v Evropě už stovky let, že by to automaticky byl nepřítel. Pokud tedy neútočí. Tento výklad a systém fungování světa je možný tehdy, když toto pravidlo hry dodržují všichni její účastníci.

Když se však významná součást hráčů těmito zásadami přestane řídit a místo kooperace volí konfrontaci, byť třeba jen konfrontaci formou migrační vlny zcela nad poměry cílových regionů, začíná být křesťanský postoj k cizímu - je to bližní - hrubě škodlivý a může ohrozit vlastní přežití.

Počet obyvatel zemí MENA - arabský svět - má čtyři sta milionů obyvatel. Pákistán a Afghánistán mají dvě stě milionů obyvatel. Počet obyvatel Afriky je jedna miliarda sto milionů lidí. Dohromady jedna miliarda sedm set milionů lidí. Pokud bude chtít do Evropy každý třetí, jde o šest set milionů lidí, z toho značná část lidí dosud žijící v kmenovém systému. Zdrcující většina z nich vzhledem k poměrům v rodné zemi splňuje kriterium uprchlíka. Evropa má sedm set čtyřicet mega obyvatel - ale včetně Ruska, kam tato uprchlická vlna nesměřuje. Takže v reálných číslech je tomu tak, že na každého Evropana stojí ve frontě na azyl v Evropě alespoň jeden obyvatel zemí, odkud nyní uprchlíci přicházejí. Evropa nemá nejmenší šanci podobnou vlnu zvládnout, a už jen přijetí pěti procent potenciálních zájemců - to je třiceti milionů lidí - by zcela rozložilo naši společnost. Takže na křesťanské zásady můžeme v klidu zapomenout, protože by jejich dodržování neoddiskutovatelně vedlo k našemu zániku.

Historickou spirálou se nám po dvou tisících let pokročile zemědělského křesťanství zpět vrací svět zákonů Tóry, Starého Zákona. Kmen má v poušti jednu studnu a jeden okruh pastvin, která nestačí pro členy jiných kmenů. Proto necháváme milosrdenství rezervované pro členy vlastního kmene, a s ostatními, když nám vlezou na teritorium válčíme, zabíjíme je a všemožně se snažíme jim v přístupu na naše území zabránit. Stačí jedno sucho - celkem kdekoliv na planetě, jde jen o tom, aby o pár dolarů zvedlo ceny jídla. O pár dolarů, které polovina obyvatel třetího světa prostě nemá. Pak se hnou desítky, a spíše stovky milionů lidí. A pokud se nevzdáme křesťanských zásad milosrdenství, lásky a soucitu s každým i mimo vlastní kmen a křesťanské pohostinnosti, tak nás ta migrační vlna smete. Už teď je zcela reálné, že nás dovedla k výraznému omezení schengenské volnosti, a obnovení hranic jako za středověku je otázkou několika týdnů. Evropskou civilizaci současná migrační vlna zcela nepochybně dovede k vlastnímu zrigidnění a snížení liberálních svobod.