Za kolik nakupuje šéf pražské protidrogové policie dobré zboží?

Za kolik nakupuje šéf pražské protidrogové policie dobré zboží? Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Za kolik nakupuje šéf pražské protidrogové policie dobré zboží?

Pokud byste to náhodou chtěli zkusit, a nakoupit v hlavním městě kvalitní drogy podle cen šéfa pražského protidrogového oddělení Jaromíra Badina, tak ušetříte. Stačí, aby vám pan Badin řekl, kde se dá za jeho ceny kokain či pervitin pořídit. Jistě, myslím to trochu v nadsázce, ale jen trochu…


Sobotní Lidové noviny přinesly velký a poměrně zajímavý rozhovor o pražské drogové scéně právě se šéfem městského protidrogového útvaru Jaromírem Badinem. Když pomineme, že titulek i podtitulek vyznívají hodně podivně, protože si zde elitní policista jakoby „stěžuje“ na kvalitu drog, tak některé věci plynoucí z interview jsou alarmující a další zarážející.

Podle Badina není v Praze ani 70 policejních specialistů, kteří se drogám věnují. Vláda a další instituce sice dlouhá léta vzletně hovoří o boji proti drogám, ale tohle číslo je nebezpečně směšné. V hlavním městě totiž podle policie žije 16 tisíc lidí, kteří potřebují denně alespoň jednu dávku některé z drog. Tisíce dalších něco podobného provozují nepravidelně a v metropoli kupuje drogy i mnoho cizinců, kteří sem přijíždějí. A to není z čísel všechno…

Policista Jaromir Badin řekl, že jenom v Praze 7 (v jediné městské části!) je asi 50 varen pervitinu. A v celé Praze těch sedmdesát specialistů, kteří by je měli vystopovat a zlikvidovat. Je zcela jasné, že souboj je to dopředu prohraný.

Otázkou ale je, odkud policie někdy svá čísla bere. Jsou nadsazená, nebo až příliš nízká? A sedí pak některá obecná tvrzení?

Badin tvrdí, že cena za gram kokainu se pohybuje kolem 1500 korun a za pervitin 800 až 900 Kč. Jenže to jsou sumy dost staré, šlo to nahoru. Pokud tedy někdo nenakupuje něco, co vlastně ani droga není. Pak by to bylo možné. Ale i v tom by se mělo rozlišovat.

Ne, nezpochybňuji tímto kompetenci Jaromíra Badina, ale pokud už policie něčím argumentuje před veřejností, měla by to být pravda. Na druhou stranu zoufale nízký počet lidí, jež se drogové scéně věnují, je naprosto fatálním selháním, za které by se měli zodpovídat politici.