Prezident Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka podepíší memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi

Prezident Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka podepíší memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Stát milostivě vrátí církvi dvě zchátralé budovy na Hradě

Prezident Zeman a pražský arcibiskup Dominik Duka podepíší memorandum o převedení Jiřského kláštera a Nového probošství církvi. Stát se v náraavě křivd moc nepředá.

Trvalo to dost dlouho, několik let. Komunistický režim zabavil na svém počátku budovy patřící církvi, včetně katedrály, a k vrácení se moc neměl, respektive vůbec. V tomto případě jde také o pozoruhodný výsledek s dodatečnými podmínkami.

O navrácení obou budov církvi mluvil Zeman už loni na podzim. Zdůvodnil to tím, že oba objekty jsou zchátralé a potřebují opravy, na které stát nemá. Zeman tehdy řekl i to, že církev by se měla zavázat, že památky opraví. Do konce ledna 2016 by měla vzniknout smlouva, podle které musí církev památky do pěti let opravit a církev se vzdá nároků na další budovy v areálu Hradu.

Kancelář prezidenta republiky odmítla vydat další budovy ukradené komunistickým režimem s tím, že změna vlastníka by mohla ohrozit bezpečnost hlavy státu. Církev usilovala například o Mladotův dům, Staré probošství, šest domů ve Vikářské ulici a jeden dům u Zlaté uličky.

Není moc jasné, jak by bezpečnost hlavy státu mohlo ohrozit, kdyby církev měla domy ve Vikářské ulici. Že by do nich pronikli teroristé a ostřelovali raketami Hrad? Nebo ze střechy Starého probošství? Tomu nemohou sami věřit. Jde prostě o kombinaci bolševické zastydlosti s chamtivostí. Dovedu si představit, jak hned vystartují různí novohusité a budou pokřikovat, že církev má být chudá a že pokud jí někdy něco patřilo, tak jen proto, že peníze vydřela z lidí na smrtelném loži tím, jak je strašila peklem. Bývalá spisovatelka Lenka Procházková by zase měla o čem psát, když už jiná témata léta nemá. Nesmysly nemá cenu se zabývat.

Pikantní je ta zmínka o tom, že stát na opravu památek nemá, tak ať to tedy udělá církev, když se jí ty poškozené budovy milostivě vrací. To je dost problém státu, neměl krást, když se o to neumí starat. Je drzost si nakrást, vrátit jen něco, navíc zdevastované a ještě si klást podmínky.

Církvi se mělo bez průtahů vrátit všechno, rychle a omluvit se. To bychom ale chtěli asi moc.