Egypt: vytlačí bikiny nikáb, nebo nikáb bikiny?

Egypt: vytlačí bikiny nikáb, nebo nikáb bikiny? Zdroj: Reuters / Asmaa Waguih

Nebezpečné dovolené. Kam se přesunou turisté při dalších nepokojích ve Středomoří

Teroristické útoky v severní Africe, masový příliv migrantů přes Středozemní moře, bankrot Řecka. Kromě těch opravdu vážných civilizačních problémů, které tyto jevy způsobily, nás to také začátkem léta staví před jednu úplně přízemní otázku. Kam budeme v létě jezdit na dovolenou?

„Když jsem pro nás letos v březnu kupovala zájezd do Tuniska, říkala jsem si, že je to naposledy. Naposledy, co jedeme do takhle muslimské, arabské země. Že příští rok už to tam na dovolenkování nebude. Ale netušila jsem, že už ani letos ne,“ říká Olga z Náchoda, jež se právě v době, kdy vychází tento Reflex, měla opalovat na tuniské pláži spolu s dalšími třemi kamarády a čtyřmi dětmi.

Po teroristickém útoku v tuniském letovisku Súsa z předminulého pátku je ale všechno jinak. Cestovní kanceláře raději hromadně nabídly klientům změnu destinace.

Olga si nakonec vybrala Turecko. To by se mohlo stát jednou z hlavních alternativních destinací za nestabilní severní Afriku. Potvrzují to i čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ) z minulých let. V roce 2012 navštívily alespoň na čtyři noci Turecko 202 tisíce Čechů, rok nato 280 tisíc. Zatímco v Egyptě to bylo právě naopak: místo 238 tisíc českých turistů v roce 2012 tam o rok později letělo jen 122 tisíc Čechů. V roce 2013 byl totiž v Egyptě svržen prezident, moc přebrala armáda, byl vyhlášen výjimečný stav a české ministerstvo zahraničí v létě dokonce před cestami do Egypta varovalo.

Turecká letoviska z toho jen těžila. V roce 2014, kdy bylo v Egyptě klidněji, se pak Češi zčásti přesunuli zase zpátky do Egypta, zatímco zájem o Turecko klesl.

Kam jezdí Češi nejraději? Jak se změnily letní cíle českých dovolenkářů za posledních deset let? Jaké státy mohou „vyhrát“ boj o turisty, kteří se budou bát trávit dovolenou u Středozemního moře?

Obálka Reflex 28/2015Obálka Reflex 28/2015|ArchívTéma Nebezpečné dovolené si přečtěte v dnešním tištěném Reflexu.