Ve Francii se rodiče a škola hádají, zda se mají děti učit Lennonovu Imagine v arabštině

Ve Francii se rodiče a škola hádají, zda se mají děti učit Lennonovu Imagine v arabštině Zdroj: profimedia.cz

Ve Francii se rodiče a škola hádají, zda se mají děti učit Lennonovu Imagine v arabštině

Francouzská policie začala vyšetřovat údajné rasistické projevy a vyhrůžky ze strany rodičů žáků jedné základní školy. Oznámeni podali učitelé, kterým se nelíbilo, že rodiče odmítli nechat učit své děti zpívat arabsky.


Podle francouzského webu thelocal.fr celý spor vznikl kvůli záměru učitelů ke konci školního roku naučit žáky píseň „Imagine“ od Johna Lennona v různých jazycích včetně arabštiny. K celé kauze došlo na ostrově Korsika ve městě Prunelli-di-Fiumorbu.

Učitel Hallard Annelyse řekl francouzské televizi, že se mezi rodiči zvedla vlna odporu proti tomu, aby se jejich děti učily zpívat arabsky. V reakci na to podali někteří učitelé oznámení na policii s podezřením na rasistické hrozby a policie začala celou věc vyšetřovat.

Mezi žáky školy jsou i arabské děti a podle rodičů si muslimské děti chodí vyzvedávat jejich matky se zahaleným obličejem.

„Už teď si chodí ženy v burkách vyzvedávat děti ze školy a ony chtějí ještě k tomu začít zpívat arabsky? Co bude následovat? Celá báseň v arabštině? A jak to bude vypadat za deset let?“ řekl anonymně jeden z rodičů francouzským novinářům. Naopak jiní rodiče v tom nevidí problém a snahu, aby se děti učily zpívat v arabštině, podporují jako způsob, jak čelit předsudkům vůči muslimům.

Poté, co učitele nahlásili některé z rodičů jako rasisty na policii, se na cestě u školy objevil nápis v korsičtině: „Arabové pryč“.

Autor je publicista.