Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Analýza loňské války v Gaze: 300 raket odpálili Palestinci z mešit, 200 ze škol

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu na svém Twitteru zveřejnil první informace ze zprávy o operaci Obranné ostří. Jsou šokující a potvrzují, že násilí radikálních muslimů a islámské náboženství spolu více než souvisí.

Analýza izraelských úřadů, která hodnotí loňskou jarní válku (byla vedena ze strany Izraele pod názvem Obranné ostří) s palestinským teroristickým hnutím Hamásem v pásmu Gazy, je šokující. Ukazuje na skutečnosti, na které sice židovský stát opakovaně poukazuje, ale svět je odmítá vidět a slyšet.

Operace Obranné ostří, nálety na Gazu vyvolané několik týdnů trvající raketovou ofenzivou Hamásu zaměřenou proti izraelským civilním cílům, jsou dosud žhavým tématem. Vyvolaly mohutný mezinárodní protitlak, Izrael byl obviněn z válečných zločinů, a levicoví intelektuálové všech zemí se spojovali proti sionistickému agresorovi.

Zpráva, kterou nechaly vypracovat izraelské úřady a kterou v pondělí Bibi (tak se říká Netanjahuovi) na svém Twitteru citoval, přináší děsivé svědectví.

V průběhu válečných operací Hamás vypálil 200 raket z budov škol - a tím vystavil školy, často sloužící jako uprchlická centra pro lidi, které konflikt zbavil střechy nad hlavou, odvetné palbě izraelského dělostřelectva i letectva. Ještě bizarnější údaj je to, že asi 300 raket bylo odpáleno z mešit či jejich blízkého okolí. Hamás tím asi dával najevo, že islám je náboženství míru.

Takže: Všechny výtky Izraeli za to, že bombardoval i školy či mešity a útočil i na ně, jsou úplně nesmyslné, liché a nespravedlivé. Ano, Izraelci stříleli i na budovy škol a mešit. Ale šlo o odvetnou palbu, protože tyto objekty Hamás (něco podobného dělal i libanonský Hizballáh) proměnil ve svá bojová stanoviště.

Hodně se mluví o tom, že Izrael páchal v Gaze válečné zločiny na civilistech. Realita je taková, že válečné zločiny páchal Hamás rozmisťováním svých palebných postavení do budov škol a mešit, což následně vedlo k masivním ztrátám na životech jejich vlastních - palestinských – civilistů. Odpovědnost za mnohé civilní arabské oběti tak padá na islamistické extrémisty z Hamásu.