Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: ČTK

Vláda dá milostivě důchodcům 600 korun. Mladí by se ale neměli dostávat do této podřízené pozice

Vláda místo obvyklého pravidelného zvýšení důchodů přidá důchodcům jednorázově 600 korun. A ti budou rádi. Je to ale smutná radost bezbranných starých lidí z milostivého rozhodnutí politiků. My mladší bychom se neměli chtít dostat do této podřízené pozice a neměli bychom se na státní důchody vůbec spoléhat.

Přidat jednorázově 600 korun je stejné jako zvýšit důchody o 50 korun měsíčně. Jednorázově 600 ale asi zní líp. Ze státního rozpočtu se na toto zvýšení dá 1,7 miliardy korun. V příštím roce by pak důchody měly od ledna vzrůst o jedno procento, tedy asi o sto korun měsíčně oproti současnému stavu, což bude kompenzovat inflaci a z jedné třetiny nárůst reálných mezd v ekonomice.

Je smutné pozorovat penzisty, kteří čekají jako na smilování na rozhodnutí politiků¨, a jak jejich životní standard závisí na rozhodnutí druhých. Být důchodcem pro mnohé znamená být zcela závislým na vládě. Jedná se přitom o lidi, kteří obvykle celý život tvrdě pracovali a odváděli desítky let pojistné na svůj důchod.

Přispívali ale do „průběžného systému“, takže jejich příspěvky se rozplynuly ve výdajích – a důchody dnešních penzistů zase závisí na tom, kolik do rozpočtu platí dnešní pracující.

Dnešní mladí lidé asi vesměs vědí, že na státní důchod nelze spoléhat. Miliony lidí si již platí příspěvky do soukromých penzijních fondů, kupují si byty do osobního vlastnictví, investují do svých firem.

Důchod od státu bude zkrátka takové malé přilepšení. Ale základ, ze kterého budeme žít, si musíme vytvořit sami.