Petro Porošenko a Michail Saakašvili

Petro Porošenko a Michail Saakašvili Zdroj: EPA

ANDREA HOLOPOVÁ: Ruskem nenáviděný gruzínský exprezident je gubernátorem Oděsy. Je to vzkaz Putinovi

Konfrontace mezi Ukrajinou a Ruskem pokračuje. Provokativní jmenování bývalého gruzínského prezidenta Michaila Saakašvilliho gubernátorem jihoukrajinské Oděské oblasti má zřejmě Moskvě ukázat prozápadní orientaci Ukrajiny.

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvilli získal nečekaně ukrajinské občanství a den na to byl jmenován gubernátorem Oděské oblasti na jihu Ukrajiny. Svědčí to o tom, že gubernátoři nejsou voleni a že ukrajinský prezident Petro Porošenko má hodně velké pravomoci. A že Ukrajincům nevadí, když jim místo volených politiků vládnou dosazení cizinci.

Stejným způsobem Porošenko loni udělil občanství třem cizincům, aby obsadil klíčové posty ve vládě včetně ministerstva financí, které řídí Američanka.

Jmenování Saakašvilliho je přinejmenším pozoruhodné. Tento muž byl prezidentem Gruzie v letech 2004 až 2013, stalo se tak poté, co absolvoval v rámci amerického vládního programu studium v USA. V roli prezidenta vedl s Ruskem válku o separatistické regiony Jižní Osetie a Abcházie a nyní je ve své zemi trestně stíhaný.

Teď se stal guvernérem potenciálně výbušného regionu, který v minulých staletích patřil střídavě pod Rusko, Turecko, či Rumunsko a kde dnes žijí početné menšiny Bulharů a Rumunů. V samotném městě Oděse bylo loni v květnu při střetu mezi proruskými a proukrajinskými demonstranty upáleno čtyřicet proruských aktivistů.

Je otázkou, zda je direktivní jmenování cizince, kterému Rusové nemůžou přijít na jméno, rozumným krokem, který místní obyvatelé s vděkem přijmou.

Zdá se spíš, že pokračuje politika, která zadělává na další konflikty. Petro Porošenko asi chce Rusku viditelně ukázat, kdo je na Ukrajiny pánem a kam jeho země směřuje.