Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Zeman se chtěl přece vzdát práva jmenovat profesory, tak ať teď akademici nebrečí

Lidská paměť je buď mimořádně krátká, nebo v některých případech žádná. Poslední dva týdny ovládá společnost, část politické scény i akademickou obec spor s Milošem Zemanem, který odmítá jmenovat tři lidi novými profesory. Prý tím ohrožuje akademické svobody v zemi. To je ale nesmysl, protože prezident se už před dvěma lety chtěl vzdát pravomoci jmenovat profesory. Jenže právě rektoři univerzit a další akademici chtěli, aby mu právo jmenování zůstalo.

Akademici i další kritici Zemana pláčou v tomto případě na zcela špatném hrobě. Vůbec se další kauza se (ne)jmenováním profesorů nemusela řešit. Bylo dokonce připraveno už několik návrhů, že hlava státu bude této pravomoci zbavena. Jenže jak akademická obec, tak školy, ale i ministerstvo školství v tom váhaly a vytvořily tak předpoklad nových a nových sporů.

Tentokráte prezident nehodlá jmenovat tři kandidáty, kterým vyčítá problémy z minulosti. Jedná se o Jiřího Fajta a Ivana Ošťádala z Univerzity Karlovy a Jana Eichlera, navrženého Vysokou školou ekonomickou v Praze.

Jenže…

Zeman již před dvěma lety požádal tehdejšího ministra školství Petra Fialu, aby byla hlavě státu odňata pravomoc jmenovat profesory vysokých škol. Prezident v této souvislosti připomněl, že už se dobrovolně vzdal pravomoci vyhlašovat amnestii a že milosti hodlá dávat jen v naprosto výjimečných případech a navíc po prozkoumání případů ministerstvem spravedlnosti.

"Řekl jsem mu, že nejsem stroj na podpisy," uvedl tehdy pro média Zeman. Právo prezidenta jmenovat vysokoškolské profesory označil za monarchistický přežitek. "Uzavřeli jsme dohodu," potvrdil prezident. Jmenování má být podle něj svěřeno ministrovi školství, nikoli rektorům.

Ministerstvo školství přitom už v říjnu 2012 (ještě za exprezidenta Klause!) plánovalo, že v rámci novely vysokoškolského zákona odejme prezidentovi výlučnou moc nad konečným jmenováním profesorů. V připomínkovém řízení ale návrh z dílny ministra Fialy "nepřežil".

Mimochodem - o půl roku později se proto rozhořel zbytečný spor o jmenování Martina C. Putnu profesorem, kterého Zeman také odmítl.

A jak to mělo vypadat? Profesorský titul by byl spojený se školou, kandidáti by procházeli výběrovým řízením vyhlášeným univerzitou a v případě úspěchu by se mohli nazývat profesory. Při odchodu z pozice by titul ztratili. Podobně to funguje i v zahraničí.

Akademické obci se to ale nelíbilo. A jmenování přes námitky prezidenta, zůstalo prezidentovi… Stěžovat si ale mohou dnes tak rozčílené univerzity hlavně na sebe a na neschopnost se domluvit, kdo profesory jmenuje.