Evropská komise informovala, že do konce května navrhne plán přerozdělování uprchlíků.

Evropská komise informovala, že do konce května navrhne plán přerozdělování uprchlíků. Zdroj: Globe media / Reuters / Alessandro Bianchi

ANDREA HOLOPOVÁ: Jsem proti přerozdělování lidí – imigrantů. Lidé přece nejsou věci

Evropská komise informovala, že do konce května navrhne plán přerozdělování uprchlíků. Každá členská země dostane kvótu, podle které by měla převzít určitou část imigrantů. Ano, mluvíme o centrálně řízeném přerozdělování lidí. A to je socialismus nejvyššího kalibru.


Komise se odvolává na článek 78.3 Smlouvy o fungování EU, podle kterého „ocitnou-li se jeden nebo více členských států ve stavu nouze v důsledku náhlého přílivu státních příslušníků třetích zemí,“ může navrhnout „dočasné opatření“. Evropský parlament v tom má jen konzultační roli, rozhoduje Rada ministrů. V té má od listopadu 2014 podle Lisabonské smlouvy hlas České republiky váhu jen 2 procenta. Smlouva naopak zvětšila hlas velkých zemí jako je Itálie nebo Německo. Takže i když bude česká vláda hlasovat proti, větší státy nás mohou přehlasovat.

Zajímavé je, že jsou tři země, které jsou členy Evropské unie a mají výjimku – Velká Británie, Irsko a Dánsko. Těm EU převzetí imigrantů nemůže nařídit. Výjimka je vepsána v protokolech 21 a 22 přidaných k evropským smlouvám.

Jestli se doposud čtenářům mezi řádky zdálo, že je špatné postarat se o uprchlíky, pak říkám, že to vůbec v tomto článku neřeším. Jen popisuju realitu a děsím se toho, že by měli být uprchlíci přerozdělováni.

Mnoho expertů mluví o morální povinnosti postarat se o imigranty ze zemí zmítaných občanskou válkou. Položme si ale otázku, je opravdu morální přerozděloat lidí do zemí, do kterých nechtějí? A navíc je nechtějí ani některé ty země?

Evropská komise říká, že „si je vědomá rizika spontánního sekundárního pohybu přemístěných osob“. Tomu chce čelit stanovením podmínky. Uprchlík bude muset souhlasit s tím, že po dobu minimálně pět let bude žít v zemi, kam bude přemístěn.

To je už totálně zvrácené a může to vést k dalšímu rozdělení rodin a přátel. Pokud nějaká rodina chce do Německa, protože už tam má své příbuzné, tak ať si požádá o azyl tam, a ne že je šoupneme třeba do Bulharska či Litvy.

Liberálové se na tématu imigrace často hádají a nedokážou se shodnout. Shodnout by se ale měli na tom, že přerozdělování lidí je socialismus par excellence.

Prostě a jednoduše nelze přerozdělovat lidi proti jejich vůli. Lidé nejsou věci.