Hamburk

Hamburk Zdroj: wikipedia.org

ANDREA HOLOPOVÁ: Češi mají v Německu „daňový ráj“. Bohužel ho ale nevyužívají. Změní se to nyní?

Ne všichni ví, že Česká republika má na 99 let v pronájmu území v německém přístavu Hamburk. Je to místo osvobozené od daní a cel. Přesto místo prosperujícího území český přístav chátrá. Tak to končí, když se o něco stará stát. Přístav má nyní v pronájmu firma, která za něj vládě platí necelých pět milionů ročně. Ministerstvo chce nyní do přístavu investovat.

V českém výsostném území v Hamburku se neplatí daně a na zaměstnávání lidí v něm se nevztahuje německý zákoník práce včetně minimální mzdy. To je úplný daňový ráj. Tuto “svobodnou zónu” získalo Československo po první světové válce Versaillskou smlouvu. Nyní ale bohužel území chátrá.

Versaillská smlouva uvádí: „Německo pronajme Československu na dobu 99 let území v přístavech Hamburk a Štětín. Oblasti budou v režimu svobodných zón a budou využívány k přímému tranzitu zboží mezi přístavem a Československem.Zboží vstupující a opouštějící svobodnou zónu nemůže podléhat jakémukoliv importnímu či exportnímu clu... Zboží nesmí podléhat ani žádnému jinému poplatku či dani a veškeré zboží, které bude moci být spotřebováno ve svobodné zóně, bude osvobozeno od daní a poplatků, ať již by šlo o spotřební daně či obdobné poplatky."

Smlouva o pronájmu území byla nakonec podepsána a v roce 1929 a nájem tak trvá do roku 2028. Když měla Velká Británie v 99 letém pronájmu asijský přístav Hongkong, přeměnila jej díky politice nízkých daní na jedno z nejbohatších míst světa. Místo ale, aby se stal z českého území nový Hongkong, je na něm jen pobořený přístav a chátrající budova. Proč takového místa čeští politici neumí využít?

Jak uvádí server svobodnymonitor.cz, přístav má v současnosti v pronájmu od české vlády firma Eko Logistics a ta platí naší vládě za území nájem necelých pět milionů korun. Česká vláda přitom platí Německu nájem asi 1,5 milionu korun ročně.

Server idnes.cz uvádí, že ministerstvo dopravy chce v přístavu provést rekonstrukci za 150 milionů korun.

Může to ale skončit tak, že vláda jen investuje peníze daňových poplatníků a žádný výnos z toho nebude. Místo využití unikátního prostoru pro výrobu nezatíženou daněmi ministerstvo jen utratí peníze daňových poplatníků za rekonstrukci pozemků, které po roce 2028 připadnou zpátky Německu.

Je nejvyšší čas, aby vláda nabídla tento český „daňový ráj“ o rozloze 30 tisíc metrů čtverečních našim podnikatelům, kteří si s přístavem jistě poradí. Mohou tu například postavit další haly, kde různé firmy mohou levně vyrábět a montovat různé výrobky. Byli bychom hloupí, kdybychom takové výhody nevyužili.