Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Bude smlouva mezi EU a USA o volném obchodu, nebo o žalování států ze strany firem?

Minulý týden hlasoval výbor Evropského parlamentu proti zařazení doložky o arbitrážích do smlouvy a v Praze se na to sešly stovky lidí na demonstraci proti chystané smlouvě o obchodu a investicích, kterou vyjednává Evropská unie a Spojené státy. Smlouva známá pod zkratkou TTIP od počátku vyjednávání budí velké vášně.

„Chceme zabránit úmluvě TTIP, protože obsahuje řadu problematických částí, například arbitrážní řízení mezi investory i státy a pravidla sbližování regulací, která ohrožují demokracii a právní stát,“ uvádí se v prohlášení platformy Stop TTIP, která svolala demonstraci, na níž se pak sešly stovky lidí.

Smlouvu vyjednává Evropská komise a až bude sjednána, bude o ní hlasovat Evropský parlament.

A co má vlastně tato jedna z nejdůležitějších dohod posledních let obsahovat?

Měla na jednu stranu odstraňovat cla a kvóty v obchodu mezi Spojenými státy a Evropskou unií, na druhou stranu by mohla obsahovat i spornou doložku o arbitrážích, podle které by komerční firmy jako investoři mohly žalovat státy za ušlý zisk a daňový poplatník by tak nesl náklad prohraných sporů.

V Evropském parlamentu ve čtvrtek minulý týden hlasoval Ústavně právní výbor o svém stanovisku k projednávané smlouvě a schválil výzvu, aby sporná dohoda o arbitrážích nebyla součástí úmluvy. Evropští lidovci se přitom pokoušeli schválení výzvy zabránit zuby nehty. Předsedkyně výboru je několikrát musela napomínat, že při hlasování jich pomocí hlasovacích zařízení hlasuje více, než kolik jich v sále oficiálně je. Německý lidovec Elmar Brok dokonce na protest opustil jednání.

Proti evropským lidovcům se v hlasování proti arbitrážím spojili euroskeptici a socialisté. Otázkou je, jestli se ale podobně nečekaná koalice spojí proti TTIP i na plénu parlamentu.

Poslanci Evropského parlamentu smějí do smlouvy nahlédnout, ale jen v utajené místnosti, před vstupem do místnosti musí odevzdat mobil, aby si nemohli dělat snímky smlouvy. Musí podepsat prohlášení o mlčenlivosti. Kolem smlouvy je zkrátka mnoho tajností.

Uvidíme, jestli nakonec bude tato velmi významná smlouva o volném obchodu, což by jistě uvítala pravice, nebo jestli bude dohoda obsahovat také arbitrážní doložku, která může posloužit korporacím na úkor daňového poplatníka.