Miloš Zeman, Jiří Ovčáček a Hynek Kmoníček

Miloš Zeman, Jiří Ovčáček a Hynek Kmoníček Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Kmoníček odhalil pozadí hradní politiky: Občané se ptají na nesmysly, Zeman odpovídá nesmysly

Šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček je zkušený dlouholetý diplomat. Také zná zákoutí české politiky. Jeho poslední rozhovor pro Hospodářské noviny ale kromě jiného odhalil zákulisí toho, jak funguje Pražský hrad. A není to nic, co by veřejnost potěšilo.

Kmoníček například na otázku HN „nemáme brát slova hlavy státu vážně, protože jen tak plácá?“ takto: „Vzniká to celé jednoduchým způsobem: Při výjezdu pana prezidenta do regionů se v malém českém městečku X místní občan A zeptá na velmi zvláštní otázku, na vyslovený diplomatický nesmysl. A prezident na ni na místě odpoví. Viz proč nemáme ambasádu v Jeruzalémě (je v Tel Avivu – poznámka redakce). To není dlouhodobý plán, jemuž bych musel čelit a přinášet profesní argumenty. Pokud by tyto věci byly součástí politiky, ne součástí výroků, nemohl bych se smířit s 99,9 procenta z nich… Prezident prostě s těmi lidmi diskutuje a řekne svůj vlastní, okamžitý názor… Na ne úplně smysluplný dotaz nemůžete dát smysluplnou odpověď, pokud nechcete jít do dvouhodinové přednášky. Takže se dopustíte zkratky nebo bonmotu.“

Aha… Také občané plácají nesmysly a kladou „vysloveně“ nesmyslné otázky. Podle Kmoníčka zřejmě máme tedy nějaké „nedostatečné“ občany. Že ale máme i „nedostatečně“ odpovídající hlavu státu?

Hynek Kmoníček výroky Miloše Zemana zlehčuje, tvrdí, že je to bezprostřední reakce. Nic důležitého. Něco takového ale přece u prezidenta není možné, protože reprezentuje celou zemi. Reprezentuje ji vždy a všude. U korunovačních klenotů (tam to zjevně nezvládl) či při hádkách s americkým velvyslancem (to bude mít dopad na vztahy s USA).

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček se pak snažil slova Kmoníčka korigovat a tvrdil, že občané kladou smysluplné otázky.

Teď už zbývá jediné, ale v tom je ten největší problém. Aby začal i Miloš Zeman začal na otázky odpovídat smysluplně. Jenže toho jsme se za více než dva roky, co je ve funkci, mnohdy nedočkali.

Bude nám ředitel Kmoníček dál vysvětlovat, že je to jen takové „plácání“?