Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Ať konvoj projede. Ale přestaňte s tou trapnou propagandou a mávátka nechte doma

Jsme členy NATO, takže je v pořádku, když přes naše území přejedou vojenská vozidla našich spojenců z cvičení v Pobaltí zpět do Německa. Je ale hloupost souhlasit nekriticky se vším, co Severoatlantická aliance dělá. A je trapné brát si hned mávátka a volat „Hi, friends“.

Vojáci USA se zúčastnili vojenského cvičení v Pobaltí a vracejí se na základnu v německém Bavorsku. Protože jsme součástí aliance, tak není nic divného na tom, když česká vláda souhlasila s přejezdem jednotek NATO přes naše území.

Co je ale dech beroucí, je propaganda, která se kolem toho všeho vzedmula. Vypjatě proameričtí aktivisté zakládají facebookové skupiny na vítání spojenecké armády a pomalu chystají mávátka. Chtějí tím vyvažovat aktivity nepřátel konvoje, jako kdyby kritika byla nepřípustná, jako bychom se za jakoukoliv kritiku museli před Američany stydět. To je nesmysl. Demokracie je právě o diskusi a kritika je součástí takové diskuse.

To, že jsme vstoupili do NATO, neznamená, že Aliance dělá všechno skvěle. Koneckonců Ameriku nyní vede levicový prezident Barack Obama. Proameričtí aktivisté s politikou levice u nás doma nesouhlasí, ale američtí levičáci jim nevadí? Chce to vrátit se do reality a dívat se na svět střízlivě.

Lidi tu jsou na propagandu citliví, protože si jí za socialismu užili víc než dost. Při pravidelných vojenských přehlídkách se tleskalo vojákům na obrněncích, pionýři vyráběli mávátka a intelektuálové na vojáky skládali oslavné básně.

Stačilo! Prostě nechme Američany normálně projet. Na mávátka se vykašlete.