Petr Dvořák

Petr Dvořák Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Že bychom měli za Českou televizi platit všichni? Ani náhodou!

Generální ředitel České televize Petr Dvořák řekl v rozhovoru pro týdeník Ekonom, že by chtěl, aby televizní poplatek platila každá domácnost, a to i ta, která televizi nemá. To je zcela absurdní. Proč platit za něco, co vůbec nechci? Jak to navíc souvisí s údajnou veřejnoprávností ČT?

Dvořák v rozhovoru prohlásil: „Nejjednodušší řešení je podle mého soudu to, když se poplatek nevztahuje k televiznímu přijímači, ale ke každé domácnosti.“ Panu Dvořákovi vadí, že někdo sice nemá televizi, vyhne se tak poplatku, ale může sledovat obsah prostřednictvím internetu.

Lidé, kteří mají doma televizi, musí dnes platit poplatek 135 korun měsíčně, což domácnost ročně stojí 1620 korun. Tyto poplatky jdou do rozpočtu České televize a činí 6 miliard korun.

Co můžeme ale dělat, pokud nemáme zájem sledovat Českou televizi, ale jen komerční nebo zahraniční stanice? Nebo dokonce vůbec žádnou televizi? Dnes bohužel nejde odhlásit samotné sledování ČT a dívat se jen na komerční programy. Lze jen nahlásit, že doma nemáte televizi jako takovou. Přijdete tak ale o možnost sledovat komerční stanice. To je nesmyslné, protože někdo prostě nemá zájem sledovat programy České televize.

Proč bychom si nemohli platit jenom za to, co chceme? Podle pana Dvořáka musí existovat nekomerční veřejnoprávní televize, protože by prý nikdo jinak nevysílal balet a nedával tolik zpráv ze zahraničí. Zkrátka že by ta malá skupina zájemců o balet v televizi měla smůlu. Proč by ale proboha měla většina dotovat pořady o baletu těm několika lidem? V době, kdy je na internetu úplně všechno i pro nejnepředstavitelnější menšiny, si snad Česká televize nemyslí, že by byla jediná, která něco takového poskytuje?! Kdo se zajímá o dění v zahraničí má možnost číst si bezpočet zpráv v různých jazycích. České weby o situaci v cizině přinášejí dostatek relevantních informací.

Kdyby soukromá média používala stejný argument jako generální ředitel Petr Dvořák v případě České televize, pak by se musely zavést další poplatky. Vždyť mnoho médií informuje o zahraniční politice, mají kulturní rubriku, a píší o věcech, které často zajímají jen menšinu čtenářů. Žijeme ale v kapitalismu, kde se musíme snažit pracovat tak, abychom své čtenáře zaujali natolik, aby byli ochotní například za časopis zaplatit.

Stejný princip snažení se o diváka by měla ctít i Česká televize. Poplatky by měla chtít jen od těch, kdo se na ni chtějí dívat.