Dřevěná loď s těmi šťastnějšími, kteří se nerozbili o skály ostrova ani nepotopili na širém moři, je v pořádku pobřežní hlídkou dopravena do přístavu Lampedusa

Dřevěná loď s těmi šťastnějšími, kteří se nerozbili o skály ostrova ani nepotopili na širém moři, je v pořádku pobřežní hlídkou dopravena do přístavu Lampedusa Zdroj: Profimedia.cz

Zavřete oči, ucpěte si uši – Evropa nechává umírat uprchlíky ve Středozemním moři

V Itálii tomu říkají „tragedia annunciata“, tragédie, která se očekávala. Počátkem týdne zahynulo v moři severně od ostrova Lampedusa nejméně 330 utečenců. Situace se opakuje už od října loňského roku, kdy skončila akce italského vojenského námořnictva „Mare nostrum“, která měla za cíl zachraňovat lidi prchající ze severní Afriky a Blízkého východu.

Mare nostrum během 13 měsíců umožnila zachránit tisíce životů a italské daňové poplatníky stála 9,5 milionů eur měsíčně. Hlavním důvodem přerušení nebyly peníze, ale dva druhy zásadních námitek. Ta první byla, že Evropská unie za celých třináct měsíců přispěla jen 9 miliony eur, zatímco naopak nešetřila kritikou toho, co se pak s uprchlíky děje. Ta druhá byla, že nejen populistická Liga severu, ale i některé evropské vlády (Velká Británie, Nizozemsko, později i Německo) daly najevo, že záchranné akce v podstatě napomáhají ilegální imigraci, protože jak převozci tak uprchlíci vědí, že je uprostřed moře zachrání plavidla a vrtulníky italského vojenského námořnictva.

Unie se přesto nakonec rozhodla Itálii pomoci. Jenže polovičatě – každý měsíc dává 3 miliony eur na operaci Triton. Podílejí se na ní mimo Itálie plavidla a vrtulníky šesti států Unie. Jenže Triton má pouze monitorovat situaci a samotné záchranné práce provádí v blízkosti břehů opět jen italské námořnictvo. Tedy žádná radikální změna v přístupu k celému problému. Takže příliv uprchlíků pokračuje.

„V roce 2014 přes moře uprchlo 215 tisíc lidí“ prohlásila Carlotta Samiová, mluvčí OSN pro uprchlíky. V zimních podmínkách většinou příliv uprchlíků klesá – povětrnostní podmínky a rozbouřené moře znamenají příliš velké riziko. Jenže uprchlíků na libyjských březích bylo nyní moc, v zemi totiž navíc probíhá občanská válka.

A co se teď stalo konkrétně u Lampedusy? „Nahnali nás pod hrozbou samopalů na nafukovací čluny“, prohlásil jeden z utečenců, kterému se podařilo přežít. „Řekli nám, že moře je klidné a do přecpaného člunu přidali tři kanystry s palivem. Jenže jakmile jsme vypluli na širé moře, člun začal nabírat vodu. Někdo zimě neodolal a zemřel podchlazením, jiní se utopili“.

Čluny byly asi tři, jenže v Itálii prozatím vědí jen o dvou, je možné že ten třetí se potopil. Jisté prozatím je pouze to, že tentokrát přišlo o život více než 300 lidí. Obchod s uprchlíky je obrovský byznys, na kterém se na obou březích Středomoří živí různé mafiánské klany.

„Unie není na novou situaci připravena“, říká primátorka ostrova Lampedusa Giusi Nicoliniová. „Ve střední a severní Evropě říkají, že podle platných předpisů se o azyl má žádat v zemi Unie, kde se uprchlík vylodil. A Itálie to často nedělá a tak početní uprchlíci žádají o azyl v Německu, Švédsku či jinde. A zde je kritika oprávněná. Ale jak my tady můžeme zjistit skutečnou totožnost lidí mluvích arabsky? Nemají dokumenty, řeknou, že jsou Palestinci, ale mohli třeba přijít z Maroka, Egypta, Libanonu či jiných zemí. A tyto země s námi nespolupracují, žádnou dokumentaci neposílají. Dokud se do věci nevloží s plnou váhou Evropská unie a nezavede pořádek v uprchlických táborech v Libyi, situace se nezlepší“.