Trollové útočí: Založili facebookovou stránku Židy v ČR nechceme!

Trollové útočí: Založili facebookovou stránku Židy v ČR nechceme! Zdroj: Facebook

Trollové útočí: Založili facebookovou stránku Židy v ČR nechceme!
Trollové útočí: Založili facebookovou stránku Židy v ČR nechceme!
2
Fotogalerie

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Trollové útočí - založili facebookovou stránku Židy v ČR nechceme!

Na Facebooku se objevila skupina s tímto názvem, a hned se rozjela vlna protestů proti údajnému antisemitismu. Pozor, nejde o antisemitismus, ale o trolling!

Přestože po Netu koluje vlna rozhořčení, v postech na zdi skupiny jsou lidé na autory opravdu zlí, a skupinu hromadně nahlašují, nejde v žádném případě o antisemitismus.

Stačí se začíst do prvního (a zatím jediného) postu: „Přátelé ... Jako asi většina z nás jsem v posledních pár dnech sledoval debaty okolo naší snahy.

Označovali nás za SRAZ XENOFOBŮ, FAŠOUNŮ, NÁCKŮ. Nic takového před sebou nevidím. Nemusíme nic nalhávat. Tvrdit, že židovské útoky na evropskou kulturu, tradice, bezpečnost, na evropské životy, „nemají nic společného s židy“, je drzá mediální lež, kterou se současné evropské elity snaží ukonejšit své občany. Židé, přátelé, nám vyhlásili válku. Učinil tak už dávno, zabitím Ježíše Nazaretského, a za těch 2000 let si vypracoval obdivuhodné mechanismy svého šíření, udržení, ale i maskování se, když jsou slábi (viz 2. světová válka).

Jejich jediným cílem je – šířit židovství. Když jsem někdy před nějakými 15 lety začal růst židovství na západě sledovat, doufal jsem, že se západní Evropa vzpamatuje, že její vůdcové musejí mít plán B, že oficiální řeči o „obětech holocaustu“ jsou jenom hra o získání času. Když začalo být jasné,že tomu tak není, věřil jsem alespoň této zemi, tomuto národu. Jsme sekulární, skeptičtí, svobodomyslní, zdravě cyničtí – a hlavně pořád máme relativně čerstvou zkušenost s židy. Doufal jsem v odpor celé společnosti, ve všech jejich vrstvách. Bohužel tomu tak není. Přesto, přátelé, chci hovořit hlavně o NADĚJI.

První nadějí je, že odpor vůči židovství sílí všude ve světě.“

Ano, poznali jste správně - je to trolling, satira na stránku Islám v České republice nechceme, a autor s největší pravděpodobností není antisemita, ale troll, který trollí, kde se dá. A nyní se mu to podařilo myslím vcelku vtipně.

Takže - ano, ta stránka má suspektní název, ale rozhodně to není žádná ejakulace antisemitských postojů.

Úplně nakonec, abych předešel vtipným úvahám a komentářům - ano, jsem si vědom, že ta stránka ukazuje na mne. Karikatura Žida, která na ní je, je mi tak podobná, že bych jí mohl mít v občance místo fotky. Ale nejsem autorem stránky, a místopřísežně prohlašuji, že to netrollím já.