Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Merkelová: Pokud imigranti v Británii zneužívají dávky, musí se změnit sociální systém

Německá kancléřka Angela Merkelová navštívila tento týden britského premiéra Davida Camerona v Londýně. Cameron se totiž zavázal vyjednat změny evropských smluv před plánovaným referendem o vystoupení Británie z EU. Jenže podle kancléřky nepřipadá v úvahu změna evropských smluv, protože princip volného pohybu osob musí být nezpochybnitelný. Jestli ale přistěhovalci z EU zneužívají britský sociální systém, je potřeba ho změnit.

David Cameron dříve tvrdil, že Smlouva o EU, která zaručuje volný pohyb osob, musí být změněna. Chtěl, aby v Británii mohl žít jen ten, kdo má dopředu sjednanou nabídku práce. Také chce, aby na dávky pro imigranty vznikl nárok až po čtyřech letech pobytu ve Spojeném království a aby se přídavky na děti nedávaly na ty děti přistěhovalců, které žijí mimo Británii.

Premiér chce tyto změny vyjednat před referendem o setrvání či vystoupení Británie z Evropské unie, které se má konat nejpozději v roce 2017.

Merkelová podle deníku The Daily Tepegraph uvedla, že si „moc přeje“, aby Velká Británie zůstala v EU. Princip volného pohybu ale podle ní nemůže být „jakkoliv zpochybněn“. Proto je připravena „spolupracovat“ s londýnskou vládou na změnách sociálního systému. „Je potřeba podívat se pečlivě na sociální systémy, které nejsou součástí práva EU, do jaké míry je možné je pozměnit,“ uvedla kancléřka.

Merkelová v této souvislosti zmínila nedávné rozhodnutí Evropského soudního dvora, podle kterého  Německo může upřít sociální dávky lidem, kteří v zemi nikdy nepracovali.