Zákaz kouření

Zákaz kouření Zdroj: Marek Douša

ANDREA HOLOPOVÁ: Ministerstvo chce zakázat kouření i v barech. Regulace ale vedou k zániku podniků

Ministr zdravotnictví Stanislav Němeček (ČSSD) chtěl původně zakázat kouření jen v restauracích, kde se vaří. Bary měly mít výjimku. Nyní v Poslanecké sněmovně ale řekl, že se zákaz má týkat i barů. Není jasné, proč si nevezmeme ponaučení z Velké Británie, kde mimo jiné i kvůli zákazu kouření zanikly tisíce barů a hospod.

Návrh na kompletní zákaz kouření u nás podporují jak poslanci z ANO, tak z ČSSD. Už dříve zákaz kouření v restauracích prosazoval exministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Ve Velké Británii zaniklo podle nové studie Institutu ekonomických záležitostí kvůli nejrůznějším regulacím (včetně zákazu kouření) od roku 1980 21 tisíc hospod a barů. Opravdu chceme i u nás házet živnostníkům další klacky pod nohy novým omezením? V ohrožení jsou nejvíc bary, kam si chodí lidé zakouřit a dát si alkohol, a těch není málo. 

Před týdnem média informovala o tom, že připravovaný „Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky tabáku“ bude obsahovat zákaz kouření v restauracích, kde se podává jídlo. Nyní ale ministr Němeček v Poslanecké sněmovně řekl: „Konečné rozhodnutí je takové, že zákaz kouření se bude týkat všech takzvaných provozoven veřejného stravování, mezi které patří i bary, i ty provozovny, kde se podávají pouze nápoje.“

Ministr to řekl v odpovědi na interpelaci poslance Igora Nykla (ANO), který měl obavu, že zákaz ministerstva bude „příliš mírný“.

Dosud politici používali argument, že se přeci nesluší kouřit někde, kde se jí. Co chudáci strávníci, že? Stejný argument ale těžko mohou použít i na bary, kam si lidé prostě chodí zakouřit a dát si drink. „Zakazovači“ kouření budou teď muset s pravdou ven a přiznat, že nás takovými zákony chtějí hlavně vychovávat, na což samozřejmě stát nemá právo.

Kouření v hospodách se nemusí mnoha lidem líbit, ale naší povinností je ctít právo majitele na jeho svobodnou volbu kuřáckého nebo nekuřáckého podniku. Úlohou státu rozhodně není určovat vlastníkům, jak mají nebo nemají podnikat. Anebo chce snad stát další nezaměstnané, kteří kvůli nové regulaci přijdou o své podniky a zaměstnání?