Petr Drulák

Petr Drulák Zdroj: reprofoto ČT24

ANDREA HOLOPOVÁ: Česko se stalo objektem boje o pojetí americké zahraniční politiky

Premiér Bohuslav Sobotka se obořil na náměstka ministra zahraničních věcí Petra Druláka. Prý musí respektovat politiku vlády v oblasti lidských práv (na tom je zvláštní, že nějaký náměstek nerespektuje, co chce kabinet). Stalo se tak poté, co americký deník Washington Post zveřejnil článek vlivného politického komentátora, který kritizoval Druláka za jeho rozhovor v Lidových novinách, ve kterém přirovnal havlovskou politiku k politice amerických neokonzervativců. Druláka se naproti tomu zastává institut vlivného libertariánského politika Rona Paula.

Je pravda, že Drulák se ze všech sil (a za tichého souhlasu ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který si jej na úřad přivedl) snaží vychýlit českou diplomacii jiným směrem, než jakým se ubírala v minulosti. Někde za to bude pochválen (prezident Zeman), jinde vyvolává obrovské pochyby.

Petr Drulák v rozhovoru v Lidových novinách kritizoval „falešný univerzalismus“ – pojetí zahraniční politiky, které sdílel Václav Havel s americkými neokonzervativci: „Říkám tomu falešný univerzalismus – falešná představa, že to, jakou jsme si vybudovali představu ideální společnosti, bychom měli vnucovat těm ostatním. Byla to snaha napasovat složitý svět do nějakého jednoduchého post-studenoválečného schématu. Vidím tam i souvislost mezi, řekněme, pozdními Havlovci či epigony Václava Havla a americkými neokonzervativci a myslím, že ta politika byla skutečně chybná a škodlivá“.

To americké neokonzervativce rozlítilo.

Drulák totiž nepřímo kritizoval americkou zahraniční politiku šíření demokracie silou. Do Druláka se pustil bývalý velvyslanec USA v Česku Norman Eisen, který Drulákovu kritiku havlovského pojetí zahraniční politiky označil jako „bláznivou“. Vlivný americký komentátor Carl Gershman v deníku Washington Post pak varuje před odklonem české zahraniční politiky od pojetí, které převládalo za Václava Havla. Češi prý nyní chtějí přestat podporovat disidenty na Kubě (změnu politiky ke Kubě přitom Drulák skutečně navrhl) a staví se proti obchodním sankcím vůči Rusku a Číně. Kritizoval Zemana, že označil Michaila Chodorkovského za tuneláře. „Co mi na Putinově režimu vadí, je, že zavřel do vězení jen Chodorkovského a ne ostatní oligarchy,“ uvedl Zeman.

S touto kritikou ale nesouhlasí jiná vlivná síla v americké politice, reprezentovaná Institutem Rona Paula, někdejšího libertariánského kandidáta na amerického prezidenta.

Ti tvrdí, že komentátor je placen vládou. Jeho institut NED (National Endowment for Democracy) se prý tváří jako nezávislý institut, je ale takřka kompletně financován vládou. Podle nich institut utrácí miliony dolarů peněz amerických daňových poplatníků na podporu změny režimů všude možně po světě. Autor článku ve Washington Post a prezident NED Carl Gershman je prý bývalý trockista přeměněný v neokonzervativce uctívajícího Václava Havla. Americká zahraniční politika údajně přivírá nad oligarchy oči, když jsou prozápadní. Jestli má Zeman rozum, měl by vypovědět ze země všechny pracovníky NDE a dalších americkou vládou financovaných organizací, které se tváří jako soukromé think tanky – jako jsou například Mezinárodní republikánský institut a Národní demokratický institut – a přitom chtějí podkopat českou demokracii.

V USA se tak zjevně svádí boj o pojetí zahraniční politiky. Spor je o to, jestli má vláda Spojených států (a jejich spojenců) usilovat o změny režimů po světě. A Česká republika se evidentně stala objektem tohoto boje.