Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Sobotka musí vyhodit buď Babiše, nebo Němečka. A musí to udělat hodně rychle

V politice se mohou odehrát i v průběhu několika týdnů či měsíců zásadní změny, které pak už nejdou zvrátit. V této logice by měl Andrej Babiš a jeho hnutí ANO položit rychle vládu a vyvolat nové volby do Poslanecké sněmovny. Dlouhé setrvávání ve vládě se sociální demokracií nakonec totiž pro něj nemusí být nijak výhodně. Ukazuje to i pozadí jeho války Babiše s ministrem zdravotnictví Němečkem.

 

Podle volebního modelu TNS Aisa pro Českou televizi, jenž byl zveřejněn v neděli, by hnutí ANO posílilo rok po předčasných volbách svou pozici téměř dvojnásobně. Volilo by ho až 35 procent lidí. Naopak ČSSD má zjevné problémy se svými voliči, kterých postupně ubývá (průzkum jim přidělil 18 procent) a nic se na tom už nějakou dobu nemění. Problémem sociální demokracie navíc je, že pokud si někdo myslí, že vláda něco dělá dobře, tak to nepřičte primárně premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a ČSSD. Hlavní levicová strana je totiž ve zjevné mediální a komunikační defenzívě.

Zato Andrej Babiš si dělá, co chce. A žádná politická síla ho v tom není zatím schopna zastavit, či alespoň omezit. Jeho válka s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem z minulého týdne je toho nejlepším důkazem.

Ministr financí obvinil svého kolegu nepřímo z korupce a úplně přímo z alkoholismu. Všude jinde na světě by jeho slova měla jasné důsledky – někdo ze dvou kohoutů by musel kabinet opustit. Pokud Sobotka nechá ve vládě oba, vítězem bude Babiš, protože bude dál šířit věci, jež ani nemusí mít úplně ověřené, přesto budou na veřejnost dobře fungovat. V zádech má k tomu ještě svá média. Babiš teď také oznámil, že chystá trestní oznámení kvůli hospodaření ostravské fakultní nemocnice, kde Němeček šéfoval.

Premiér Sobotka přitom nemá moc možností, aby vyšel z posledního souboje s Babišem vítězně. Pokud na něj zatlačí, bude pod hrozbou pádu vlády a to by byla pro ČSSD katastrofa. Případné nové volby odsoudí socialisty do role sekundanta, v horším případě dokonce do opozice, což by znamenalo krach pro Sobotku i jeho věrné.

Pokud by předseda vlády vyhodil Němečka, vlastně by potvrdil informace z Babišova Twitteru. Opět smrtící varianta pro ČSSD.

Sobotka to proto bude hrát tak, že nechá ve vládě i ministra financí (to musí), i zdravotnictví (na chvilku opět musí). Jenže to mu nakonec vůbec nic nepřinese. Jen dočasný mír ve vlastní straně (sjezd strany bude příští rok v březnu a to už je blízko), voliči to vnímají jinak.

Vše tedy hraje do not Andreje Babiše. Může si dál dělat, co uzná za vhodné, a pořád mu to bude přinášet body. Navíc, jak také ukázal poslední průzkum, pravicová opozice zůstává slabá a nedá se očekávat, že se to v dohledné době změní (vnitřní pnutí oslabilo už i TOP 09). Komunisté nemají žádný nápad, jak zastavit své nekonečné odumírání, a pořád opakují jen totéž. Víc hlasů jim to přihrát v dalších volbách nemůže, nejsou totiž vnímáni jako síla, jež něco ovlivňuje.

Další nová hnutí, jako například Úsvit, vyzařují také jen prázdnotu. Menší strany (Piráti, zelení, Svobodní) pořád balancují u hranice zvolitelnosti do Poslanecké sněmovny. Vše tak hraje pro Babiše a ten si podle toho i s politickou scénou pohrává.

Vyvolá i nové volby?