Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Amerika legalizuje marihuanu, Česko přitvrzuje represi

Zatímco víc a víc amerických států sahá k legalizaci marihuany pro rekreační užití, Česká republika spěje mílovými kroky na Východ, směrem k represi marihuany a dalším potlačování lidských svobod.

Přednedávnem americké státy Washington a Colorado legalizovaly prodej marihuany. Do množství jedné unce místním a čtvrt unce Američanům z jiných států USA. Nejenže se neprojevily žádné negativní důsledky opatření, ale naopak z policejní agendy zmizela takzvaná drobná marihuanová kriminalita - držení, pěstování, či prodej malého množství trávy. Represní orgány tak získaly řádově větší možnosti věnovat se skutečné drogové kriminalitě, heroinové a metamfetaminové scéně.

Ve včerejších volbách, které Obama projel, marihuana naopak na celé čáře - všude, kde se o ní hlasovalo - vyhrála. Podle iDnes: Aljaška a Oregon zvolily coloradskou cestu - cofeeshopy s prodejem do 1 unce dospělým zákazníkům. Město Washington naopak nebude tolerovat prodejny marihuany, ale zlegalizuje pěstování šesti rostlin konopí a držení 57 gramů. Nejvyspělejší demokracie světa se masově pustila do legalizace marihuany. Už je legální v pěti státech USA.

A co se děje v Česku? Poslední tři velké aféry a změny na české konopné scéně jsou tristní. Začalo to mým trestním stíháním za šíření toxikomanie konopnou anekdotou. Pak, jako druzí, přišli na řadu majitelé growshopů a nejrozsáhlejší akce protidrogové policie v dějinách, při které byly v doprovodu televizních kamer zabaveny skutečně nebezpečné komodity: tuny zeminy, tisíce květináčů a hektolitry běžných hnojiv. No a třetí událostí se stalo, když Nejvyšší soud změnil hranici, podle které je považováno množství zadržené marihuany za přestupek, respektive trestný čin. Dříve to bylo patnáct gramů, soud ale hranici změnil na gramů deset.

Takže zatímco vyspělé země kráčejí k plné legalizaci, Česko se v čele s Milošem Zemanem ubírá směrem do Číny, kde vás za pár jointů (a když máte kliku, tak i za anekdotu o konopí) popraví.