Volme přes Internet!

Volme přes Internet! Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Povinné volby jsou nesmysl, hlasujme přes internet!

Rekordní neúčast v druhém kole senátních voleb vyvolala v hlavách politiků bouři nápadů. Jeden hloupější než druhý. Přitom řešení je nasnadě už třeba deset let.

Ihned poté, co se sečetly hlasy 2. kola senátních voleb, bylo zjevné, že se nám zastupitelská demokracie trochu sype. Volby jsou jediným možným způsobem, jak získat reprezentaci lidu, národa. Volby jsou jedinou metodou, která umí zjistit, koho lidé v čele státu na exponovaných místech chtějí mít.

V momentě, kdy ale přijde volit necelých sedmnáct procent oprávněných voličů, stávají se volby karikaturou. Nejde najednou o vůli většiny národa, ale o vyjádření vůle té menšiny, která byla ochotná jít volit. Takže výsledek vůbec nemusí být reprezentativní, ale je závazný.

V mozkovnách z devatenáctého století, jimiž jsou vybaveni až na ojedinělé výjimky naši politici, začala klíčit nová revoluční řešení problému. V médiích jsem zaznamenal návrh na povinnou účast, návrh na zkrácení voleb ze dvou dnů na jeden či pořádání voleb ve čtvrtek místo v pátek a v sobotu. Je evidentní, že povinnost volit je nevymahatelná, a posuny volebního termínu z pátku na čtvrtek jsou spíše úsměvné.

Řešení je přitom už tak deset let, co je internetové připojení dostupné většině populace, zcela nasnadě. Mnohem – třeba dvojnásobně – vyšší účast zajistí, když budou mít voliči možnost hlasovat z domova přes internet. Přes internet se objednává jídlo, domlouvá sex a platí faktury.

Lidé jsou na tento způsob komunikace zvyklí, běžně ho užívají, a tak by rozšíření možností hlasování i na internet neoddiskutovatelně zabralo. A navíc by to vyřešilo zapojení mladých do politického života, protože cestu do volební místnosti hledá jen málokdo z nich, zatímco na internetu jsou všichni furt.