Babišovy koblihy vymazaly z měst pravici i komunisty a oslabily socialisty. Co si dají k obědu?

Babišovy koblihy vymazaly z měst pravici i komunisty a oslabily socialisty. Co si dají k obědu? Zdroj: ČTK

Babišovy koblihy vymazaly z měst pravici i komunisty a oslabily socialisty. Co si dají k obědu?

Velká města v zemi se otřásla. Doba panování tradičních stran skončila. V komunálních volbách zvítězila ve velkých centrech „Babišova kobliha“. Na několika místech pak různá regionální hnutí. Na ČSSD, KSČM, ODS a TOP 09 nezbylo v krajských městech a v Praze žádné vítězství. Bude proto zajímavé sledovat, co si dají Babišovci k obědu? Někdy si mohou sestavit koalice podle svých potřeb. Což nepochybně udělají.

Andrej Babiš dosáhl velkého vítězství zejména v Praze a Brně. Hlavní město bylo po čtvrtstoletí baštou pravice, ale zejména vláda ODS pod vedením primátora Pavla Béma (s kmotry v zádech) rozmetala na prach všechny představy o dělání a fungování normální politiky. Plody sklízí současný ministr financí, či malé strany, jako například Piráti. Ale i lidovci, kteří nikdy nebyli v metropoli silní. Prahu čeká pod Adrianou Krnáčovou z ANO menší revoluce. Má to ale jeden závažný problém – Krnáčová v mnohém připomíná Hanu Marvanovou, je málo ovladatelná, nestabilní a někdy příliš agresivní. Taková Johanka z Arku. Jenže ta byla upálena za kacířství.

Pozoruhodná je i výhra Babiše v Brně. To musí ČSSD, která zde léta bačovala, skutečně velmi bolet a pro příští volby do Poslanecké sněmovny to je pro socialisty zásadním varováním.

ANO dokonce dokázalo stanout na prvním místě i v levicové Ostravě, což je zase varováním pro komunisty. Hnutí ministra financí ale vyhrálo i Olomouci, Jihlavě, Pardubicích, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích a Plzni. Pouze v západočeské metropoli se zmátožila ODS, která ANO zdatně konkurovala a prohrála tam o pouhých 0,34 procenta.

Hnutí ANO nezvítězilo z krajských měst pouze v Liberci, Karlových Varech, Zlíně a Hradci Králové. Jenže tam ani neuspěly tradiční strany, ale regionální hnutí či Starostové.

Jak se jasně ukazuje, Babiš vysává voliče ze všech stran a to důkladně. Pro ODS a TOP 09 skončily komunální volby jasným neúspěchem, bez ohledu na to, co jejich představitelé říkají. Zajímavé ale je, že ANO zjevně odebírá hlasy i komunistické straně a samozřejmě ČSSD. Na příkladu KSČM se ukazuje, že hnutí slovensko-českého miliardáře nemá žádné ideové ukotvení, je to pořád především protestní seskupení, které bere vše bez ideologického rozlišení. Zatím je to pro Babiše výhoda, uvidíme na jak dlouho.

Vládnutí ve městech bude ale konečně ukázkou toho, zda Andrej Babiš najde dobré spolupracovníky i na regionální úrovni, zda je dokáže ukočírovat a zda to, proti čemu verbálně bojuje (korupce), bude platit i reálně. Jak známe českou politiku, tak pády, skandály a problémy mohou přijít hodně rychle.