Luzný vzhled a oduševnělý výraz  Járu k léčbě penisem v podstatě předurčily

Luzný vzhled a oduševnělý výraz Járu k léčbě penisem v podstatě předurčily Zdroj: Tomáš Tesař

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Guru Jára dostal 10 let. Ale co šmejdi?

Přísný trest, který háčkovací guru v úterý dostal od zlínského soudu, ve mně budí jisté rozpaky. Jára pohlavně zneužil řadu žen, kterým předtím něco nakecal, od pohledu úplné kraviny. Nechal si za to zaplatit, a ještě dívky zneužil. Proč podobně netrestají i ty, kteří zneužívají důchodce?

Když zlínský soud rozhodoval, měl v podstatě dvě možné cesty. Jedna z nich by byla ve smyslu rčení „za blbost se platí“. To jest - názor, postoj, že když si někdo nechá nakecat nesmysly a je díky tomu nějak zneužit, tak si musí nést následky. Může si za to z velké části sám, nemá věřit evidentním blbostem. Když je tak blbej, že jim věří, tak se nemůže divit. Kdyby soud zaujal toto stanovisko, dostal by pan Dobeš (toť civilní jméno gurua) dva roky podmínku.

Opačný postoj, který podle překvapivě vysokého trestu soud zaujal, naopak říká: Lidé jsou hloupí, nechápaví, často v krizi a nechají se snadno zblbnout. Zmanipulovat tak, že dělají kroky, které jsou jim samotným ke škodě. Takže je má státní moc ochraňovat i před jejich vlastní blbostí. Kdo někoho zmanipuluje, má být přísně potrestán, protože zneužil někoho víceméně bezbranného. Všechny guruem Járou zneužité ženy měly nějaký vážný psychický problém, jinak by nikdy nemohly naletět takovému kašparovi.

Soudní výroky se nesluší komentovat, ty se respektují. Ale mám k našemu soudnictví následkem tohoto rozsudku jednu zásadní otázku: Je opravdu pohlavní zneužití o tolik horší než jiné zneužití? Třeba finanční?

Sprosté české slovo ojebat má dva významy. Jeden osouložit, druhý okrást, ošidit, podvést. Guru Jára (dámy prominou) ojebal ve smyslu osouložil stovky žen handicapovaných neurózou nebo poruchou osobnosti. Dostal deset let. Proto by se v podobných výšinách měly pohybovat i tresty pro lidi, kteří (dámy prominou) ojebou ve smyslu oberou důchodce handicapované ne neurózou či hysterií jako Járovy klientky, ale stářím. Něčím, za co si senioři fakt nemůžou. Mám na mysli fenomen zvaný šmejdi.

Nekritizuji výrok soudu, neříkám, že měl Guru Jára dostat míň. Jsem k demokracii loajální občan, takže výroky soudů respektuji. Ale před zákonem by měla být rovnost, takže doufám, že ode dneška budou dostávat deset let vězení i šmejdi, kteří ojebou bezbranné důchodce.