Niva, Madeta

Niva, Madeta Zdroj: madeta.cz

VILIAM BUCHERT: Niva s paštikou a jablíčkem? To by byla mňamka! Čelit ruským sankcím se dá ale jinak

Šéf rezortu zemědělství Marian Jurečka vyzval ministerstva, krajské úřady a instituce státní správy, aby podpořily české zemědělce a potravináře nákupem našich potravin do svých jídelen. Prý by tím bylo možné čelit sankcím Ruska na dovoz tohoto zboží. Myšlenka je to dobrá, ale proč s ní někdo přichází dnes? Podobný postup byl logický i předtím. Navíc by se dalo sankcí čelit poměrně jednoduše – navýšit o něco rozpočet školám, domovům důchodců či nemocnicím a toto zboží dodat tam.

Ministerstvo zemědělství odhaduje možné ztráty vývozu potravin do Ruska do konce roku nejvýše na 300 milionů korun. To není mnoho, navíc jak už víme, třeba Madeta část svých sýrů Niva místo Ruska bleskově uplatnila na českém trhu. Hamé zase „výpadek“ paštik hodlá pokrýt zvýšení výroby ve svém ruském závodě. Takže ztráty budou ještě menší.

Pokud už chce vláda nějak „sanovat“ soukromé firmy kvůli ruským sankcím, tak by se měla především zajímat o to, aby se zboží dál vyrábělo a prodávalo, protože to by udrželo zaměstnanost v dotčených provozech. Nemělo by se jednoduše kvůli Rusku přestat vyrábět a platit státní peníze firmám jako kompenzace.

Když chce stát kvůli sankcím někomu pomoci, měl by o těch pár sto milionů (což pro rozpočet neznamená vůbec nic, navíc se vyhazují zbytečně daleko větší peníze na jiné věci) navýšit rozpočty školám, domovům důchodců či nemocnicím placeným z veřejných peněz a tam pak rozdělit potraviny, které se nevyvezou do Ruska.

Dětem i potřebným by se zpestřil jídelníček, firmy by neprodělaly a stát by alespoň na chvilku vypadal u občanů o něco lépe. Je to sice řešení naprosto nestandardní, ale samotné sankce jsou také výjimečné a neřešíme je každý rok.