Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Putin se raduje z exsenátora Jiřího Vyvadila, ten lže ještě víc, než ruská propaganda

Jiří Vyvadil, někdejší soudce a bývalý dlouholetý člen a senátor za ČSSD, je předsedou sdružení Přátelé Ruska v České republice. Stanice Hlas Ruska o něm hovoří jako o „populárním českém politikovi“, přestože u nás už dávno v podstatě nikdo neví, kdo to je. Vyvadil je ale především hlásnou troubou moskevské propagandy.

Například v rozhovoru pro Hlas Ruska Vyvadil 29. července říká (a podle všeho to i myslí vážně):

„Já chápu, že prezident Putin jaksi nese odpovědnost za celý svět, takže se mu neodvažuju jaksi radit.“ Pane Vyvadile, ale my nechceme, aby za nás nesl odpovědnost Putin. Ani Rusko, které nechalo po roce 1948 zdevastovat Československo a pak ho od roku 1968 okupovalo.

„Na druhé straně, a v tom je možná takový optimismus, situace na Ukrajině pokračuje rostoucím chaosem, to co se děje v Kyjevě je už zcela nenormální.“ Takže rostoucí chaos je dobrá zpráva. Pro koho? Jedině pro Moskvu. A Vyvadila…

„Abych byl upřímný, bych měl i pochopení, kdyby Rusko zčásti tomu východu Ukrajiny i vojensky pomohlo. Sleduju vyvražďování civilních obyvatel, nemocnice jsou rozbombardovány, školy a tak dále.“ Aha, vojenský zásah Putina na východě Ukrajinu by byl podle Vyvadila správný.

„Já musím říct, že se začínám obávat, že Spojené státy chtějí situaci na Ukrajině stále více řešit vojensky.“ Jaký pro to existuje důkaz, alespoň jediný, Vyvadil neříká. Rusko má podle něj zasáhnout, ale i Amerika chce vojensky zasáhnout…

A jak tento proruský český expolitik komentuje postoje našich médií k situaci kolem Ukrajiny: „Existují sociální sítě, Facebook a různé portály, tam já musím říct, že dokonce mírně převažuje pochopení pro postoj Ruska a stejně tak kritika USA.“ Vyvadil asi chodí na jiné sociální sítě a portály, když podle něj na nich převažuje pochopení pro Rusko.

A ještě několik vět z komentáře Jiřího Vyvadila na jeho blogu na iDnes, které se tam objevily 1. července:

„Neznám slušnějšího a komunikativnějšího světového politika než je Putin.“

„Vladimíre, zřejmě se nepotkáme, ale doufám, že Ti Tvé tajné služby předají tento vzkaz: Věř mi, že s těmi hlupáky a ignoranty nemá smysl jednat.“ Tím myslí Merkelovou, Obamu, EU či NATO.

„Ignoruj je, klapej jim telefony, zavři jim kohoutky plynu a ropy…“

„Věnuj se Rusku a nezabývej se upadajícím Západem, který si Tvou slušnost vysvětluje jako slabost.“

K tomu lze dodat snad jediné – kdyby byl Vyvadil politikem po roce 1968, kdy nás okupovala sovětská vojska, mohl by to dotáhnout i na prezidenta.