Německo

Německo Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Konečně! Také Češi fandili ve fotbale Němcům. Snad mizí peklo historie

Bývaly doby, kdy Češi nejvíce nesnášeli Němce a Rusy. U těch prvních bylo důvodem především peklo světové války, již naši sousedé rozpoutali. U těch druhých vnucení totalitního komunistického režimu a okupace z roku 1968. K Rusům odstup zůstal. Ale na Němce se už mladší generace a vzdělanější část veřejnosti dívají jinak. Dokonce jsme jim dokázali fandit i ve fotbale na mistrovství v Brazílii. Konečně!

Mizí tak snad ve vztahu k Němcům přízraky minulosti, které se ještě před několika lety snažili „oživit“ především někteří politici. Překonat je bylo těžké a složité, protože holocaust a koncentrační tábory nelze vymazat z historie. Stejně jako excesy při vyhánění sudetských Němců. Na nic z toho nesmíme zapomínat, ale nemůže to už ani blokovat naše vzájemné vztahy.

Někteří Němci mají ještě trauma z válečných dob, ale nutit je, aby se i jejich teenageři tvářili pořád provinile, je nebetyčná hloupost. Mají se omlouvat a vykupovat donekonečna? Rusové se ale například na okupaci Československa dívají dodnes značně přehlíživě a vlastně si myslí, že to bylo v pořádku. Co pak asi mohou od nás čekat?

Náš největší soused má přitom co nabídnout v mnoha směrech. Například srovnávat kancléřku Angelu Merkelovou (nemluvě o prezidentovi Joachimu Gauckovi, jenž patří k nejvýznamnějším evropským státníkům současnosti) a ruského prezidenta Vladimira Putina je jako mísit vodu a oheň. Decentní demokratka versus nesmlouvavý autokrat.

Německo je dnes vzorem díky své dobře řízené ekonomice, přístupu k lidským právům, péči o životní prostředí. Snaží se spolupracovat, ne věci hrotit (že si u toho prosazuje své hospodářské a mocenské zájmy, je stejné jako u jiných zemí). Prakticky ve všem je to opak současného Ruska.

Němci o to, aby je člověk mohl mít alespoň trochu rád, bojovali a bojují, snaží se. Rusové na to povýšenecky kašlou a v tom jsou si dost podobní s Američany a Číňany.

Když jste v Rusku, pořád máte pocit čehosi podivného, něčeho, co na vás číhá. V Berlíně se naopak kocháte jeho skvostnou kulturní přítomností, v Mnichově pořádkem i úspěchem a v Pasově můžete vzpomínat na bohatou historii.

Na Německu můžeme dnes prostě mnoho věcí ocenit, na Rusku to hledáme nadále marně. Proto lze konečně Němcům fandit i ve fotbale. Když tedy nehrají s námi, ale s Argentinou…