Hašiš

Hašiš Zdroj: Profimedia.cz

JXD: Vykaděné drogy a obecný vkus kouření hašiše

Život mi připomněl, že jsem už dlouho nenapsal nic o tom, proč zásadně odrazuji od kouření hašiše. Kamarád měl vajíčko prý opravdu dobrého maroka, a já si po očichání fakt nedal.

Je pravda, že se hašiši říká shit - lejno - a je pravda, že hašiš kouřený v Evropě (nebo prostě kdekoliv mimo místo výroby, v destinaci, kam byl propašován) opravdu jako lejno občas páchne. Byl jsem třikrát v indických horách, kde vesničané vyrábějí ze syrových zelených rostlin konopí tamní odrůdu hašiše - čaras, a byl jsem dvakrát v Maroku, kde vyrábějí klasický hašiš ze suchých rostlin konopí. Proto jsem měl dostatek možností očichat a následně ochutnat dlouhou řadu vzorků, a voněly. Nesmrděly, jako hašiš v Čechách, po výkalu, ale voněly po konopné pryskyřici.

Když jsem pak dělal reportáž o pašerácích hašiše z Maroka do Evropy a když jsem pak mezi těmi pašeráky v Andalusii byl, pochopil jsem specifický odér evropského hašiše. Značné množství materiálu, který se totiž u nás na černý trh dostává, sem přiletěla ve střevech nějakého pašeráčka, který se živí pronájmem tělních dutin k přepravě kontrabandu. Za jednu takovou cestu z Maroka dostane tisíc eur. Tedy poté, až veškerý hašiš - pěti až desetigramová vajíčka zabalená v potravinářské folii - vykadí, omeje a rozbalí.

Takže jinak řečeno: Ten hašiš, který jsem včera u kamaráda viděl, měl někdo možná čtyřiadvacet, ale možná i osmačtyřicet hodin ve střevech smíchaný s jeho výkaly. A aby si mohli zájemci zakouřit, tak ten hašiš musel nebohý pašerák nejdřív vykadit.

A tak, jako skoro každoročně, zase opakuji našim čtenářům varování: Hašiš je rizikový, protože nevíte, jaké jsou v něm příměsi. A ještě navíc máte prakticky jistotu, že ho měl někdo v p**eli. Proto soudím, že by lidé čistě z hlediska obecného vkusu hašiš mimo zemi původu neměli vůbec kouřit.