Putin hokej

Putin hokej Zdroj: YouTube.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Bude Putin Miss Ruska, nebo bude třetí světová?

Nejen ruská media (ve vší vážnosti) ale i i Česká televiza (s jistou ironií) odvysílala neuvěřitelně bizarní propagační promo Vladimíra Putina. Ruský car se nově dal na lední hokej, a vsítil šest gólů. To je pro mezinárodní politiku zcela zásadní zpráva.

A nemyslím to ani v nejmenším ironicky. Když se Putin potápěl před televizními kamerami a jak na potvoru hned na dně našel antickou amforu, dalo se to ještě chápat jako takové tradičně ruské úsilí o vybudování Putinova kultu osobnosti. Pak se Putin chopil narkotizační pušky a neohroženě uspal ussurijského tygra, který mohl ohrozit celou výpravu. Střílet zvířata už není in, jsou chráněná, a Putin je navíc humanista, tak chudák propagandisticky využitý tygr dostal jen injekci a za pár hodin byl zase chlapík.

Tento weekend se ale stalo něco, co už musí analytikům NATO dělat pořádné starosti. Car začal hrát hokej. Weekendový zápas Noční hokejové ligy vyhrál Putinův team 21:4. Byť se nejednalo o ruskou reprezentaci, ale o zábavnou exhibiční sbornou, proti panu prezidentovi hráli bývalí hokejoví reprezentanti. A nebylo jim to nic platné, inkasovali od vládce Kremlu šest gólů, a na dalších pět přihrál. To je celkem jedenáct. Vzhledem k výsledku 21:4 tak ruský prezident svému teamu zajistil nadpoloviční většinu gólů. A to už je fakt malér.

Zatímco dřívější Putinovy exhibice byly takovou vcelku normální byzantskou exhibicí ctižádostivého muže nevysoké postavy, jeho nový hokejový úspěch už zakládá nárok na diskusi o Putinově psychickém stavu. Uspat tygra či vylovit amforu je totiž alespoň teoreticky možné, zatímco vyhrát proti bývalým hokejovým reprezentantům Ruska hokejový zápas ruský prezident opravdu nemůže. Jeho exhibice ukazuje, že Putin ztratil poslední zbytky sebekontroly a stal se z něho zcela nekritický egomaniak. Člověk, který pro své ego udělá naprosto cokoliv. A tak se můžeme jen dohadovat: Bude dalším Putinovým hrdinským kouskem jaderná válka proti Americe, nebo to, že Vladimir Vladimirovič ve férové soutěží získá titul Miss Ruska?