Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Diplomacie jako hračka. Miloš Zeman si hraje na mírotvorce, působí to směšně

Když při řešení ukrajinsko-ruských sporů neuspěly USA, Francie, Německo ani celá Evropská unie, vloží se do nich Miloš Zeman. Kdyby to byla mediální zkratka či nějaká spekulace, ještě by se z toho dalo vybruslit. Jenže Pražský hrad to myslí vážně.

Pro podobnou myšlenku získal Zeman podporu na pražském summitu zemí Východního partnerství. Bodejť by ne, protože nikdo jiný nemůže mít o nic podobného zájem. Takže co český prezident zařídí?

Doporučí Ruské federaci, aby jako mírové gesto a v zájmu deeskalace rusko-ukrajinského konfliktu stáhla svá vojska z hranic s Ukrajinou. V tom je poměrně velký zádrhel. Ono není co stahovat. Severoatlantická aliance tvrdí, že u hranic s Ukrajinou je kolem 40 000 ruských vojáků. Má pravdu. Jenže tito vojáci tam podle vojenských expertů jsou již mnoho let. Prostě Rusko má dislokováno kolem poměrně dlouhé hranice s Ukrajinou své jednotky a není na tom nic divného. Jen teď ruští vojáci nacvičují případný vpád k sousedům. Že je z toho vidět pohyb vojsk i na špionážních satelitech, je naprosto jasné. Co by na tom chtěl Miloš Zeman řešit, není pochopitelné.

Ukrajině pak náš mírotvorce doporučí decentralizaci země. Podobné návrhy ale na samotné Ukrajině padají již několik týdnů, jen jsou sestaveny trochu jinak.

Zeman pak nabízí „dobré služby, zprostředkovatelské služby, v zájmu deeskalace konfliktu“. Jistě, každá rada dobrá. Jenže je zde opět problém.

Mnoho českých politiků již v minulých letech Ukrajincům radilo. Připojily se i některé organizace, třeba Člověk v tísni. Bylo tomu tak v době oranžové revoluce před deseti lety. V posledních čtyřech letech přispěl k „neřešení“ situace na Ukrajině i náš zástupce v Evropské unii, eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle.

Po listopadové revoluci v roce 1989 se už objevilo mnoho návrhů, jak bude právě bývalé Československo jakýmsi mostem mezi Východem a Západem. Jak pomůžeme vyřešit krizi na Blízkém východě. Výsledky naší diplomacie jsou v tomto směru nulové.

Teď se tedy Miloš Zeman pokusí vyřešit spor na samotném východě Evropy. Chtělo by se napsat, že je to skvělý nápad. Jenže není. Problémy mezi Ukrajinou a Ruskem totiž mohou vyřešit pouze dvě síly: ukrajinská a ruská. Výzvy z Pražského hradu jsou jen diplomatickou hříčkou, které nemůže věřit ani sám „Největší prognostik“.