Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře

Policie podle médií zadržela bývalého šéfa poslaneckého klubu ODS Petra Tluchoře Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Trafikanti z ODS mají dostat tučné odškodné!

Aby bylo jasno - to není jenom titulek, ale také názor autora tohoto článku. A přál bych jim místo požadovaných dvanácti milionů klidně těch melounů čtyřiadvacet.

Takzvaní trafikanti, díky jejichž podivné a od počátku podezřelé cause padla Nečasova vláda, exposlanci ODS Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa podali minulý týden žádost o odškodnění. Chtějí - všichni dohromady - vysoudit asi dvanáct milionů. Tluchoř řekl iDNES.cz, že každý z exposlanců po státu žádá přibližně 4 miliony korun. "Tři miliony za morální újmu, pět tisíc za den vazby a materiální náklady."

I když se to zdá být hodně peněz, které půjdou i z mých daní, myslím, že všichni tři pánové mají na odškodnění nárok. A překvapuje mne trochu, že chtějí tak málo. Připomeňme si, co jim státní zástupce a policie kladli za vinu. Pánové se měli dopustit korupce tím, že složili poslanecký mandát za příslib funkcí v dozorčích radách. Výkonná moc - represní struktury - tedy zasáhly do moci zákonodárné a pokusily se trestat zvoleného poslance za to, co udělal se svým mandátem.

Po měsíci jejich věznění ve vazební věznici Nejvyšší soud v souladu s elementárním zdravým rozumem konstatoval, že tyto činy nebyly trestné, ale kryté indemnitou - nedotknutelností. Konkrétně řečeno - že poslanec nemůže být stíhán za to, co udělá se svým poslaneckým mandátem, i kdyby si s ním třeba vytřel sklenici od vína.To by totiž byl první krok ke stíhání poslanců za to, jak hlasovali - což by byl okamžitý konec demokracie.

Pánové tedy byli uvězněni a pošpiněni naprosto nesmyslně, od samého začátku pochybeně, a dnes už jen těžko pochybovat, že i účelově. To byla jejich causa (plus nešťastná zamilovaná paní Nagyová), které svrhly Nečasovu vládu! Páni poslanci prostě někomu posloužili jako figurky v mocenské hře, které byly - vinej nevinej - obětovány pro politický zájem. To „obětování“ proběhlo zavřením na měsíc.

Což je taková nehoráznost, takový zásah do osobních svobod a taková politická sviňárna, že za ní každý z trafikantů zaslouží jako odškodnění ne čtyři, ale nejmíň pět mega.