Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Kdo bude přístě v TV jako Nečasová?

Stát, přesněji policie, se dopustila hrubého faulu na paní Nagyovou - Nečasovou. Řízený únik videa z jejího zatýkání do medií ukazuje, že občan nemá právo na soukromí, a že se policie chová k informacím tak, jak by žádný novinář nesměl.

V naší redakci se držíme zásady, že jakékoliv skryté nahrávání je možné pouze na veřejném místě, a pouze v případě, když ta nahrávka odhalí nějakou špatnost. Dobrým příkladem je třeba natočení taxikáře, který si u taxametru pouští turbosazbu. Taxík je veřejně přístupný a řidič, který pouští turbo, krade. Zisk z takové nahrávky - důkaz o tom, jak taxikář šidí - má vyšší váhu než ochrana jeho soukromí.

Když naší redakci nejrůznější fotografové nabízeli intimní fotky hvězd pořízené nějakým šmírováním u nich doma nebo na zahradě, vždy jsme za nabídku stručně poděkovali a odmítli ji. Záznamy bez souhlasu dotčené osoby pořízené u ní doma jsou prostě nepublikovatelné. Pro nás.

Policie České republiky uvažuje zjevně jinak. Když zatýkali paní Nagyovou - Nečasovou, celý zákrok si muži zákona natáčeli na kameru. Samozřejmě bez souhlasu dotčené zatýkané, a v jejím privátním prostoru, doma v bytě. Nic špatného, pokud nahrávka slouží pro trestní řízení.

Policie však ze svého služebního záznamu značnou část zveřejnila - a to samozřejmě bez souhlasu dotčené. Stát rozhoduje, jestli vás při zatýkání bude natáčet jako na safari, a opět stát rozhoduje, zda se z toho videa nestane večerníček vysílaný na veřejnoprávní televizi.

Policie - tím, že záznam předala ČT, ale i veřejnoprávní televize jejím odvysíláním porušili elementární etiku, slušnost a ohleduplnost. Záznam pořízený státem pro trestní řízení se stal šlágrem televizního vysílání. Prostě - policie ukázala, že rozhoduje ona - ne slušnost, mrav, či zákony na ochranu soukromí.