Úvodník

Úvodník Zdroj: Profimedia.cz

JAROSLAV PLESL: Tak už se v Evropě krade z kont

Myslíte si, že jsou vaše úspory v bankách v bezpečí? Pak slyšte, co se stalo lidem na Kypru. Aby tamní vláda získala deset miliard eur na pomoc oslabeným bankám, kývla ministrům financí eurozóny a zástupcům Mezinárodního měnového fondu na slušnou bankovní loupež. Když se minulou sobotu Kypřané probudili, dozvěděli se, že jim přes noc z bankovních účtů zmizela buď sedmina, nebo desetina jejich úspor. Záleží na tom, zda měli v tu chvíli na účtu méně než sto tisíc eur, anebo více.

 

V řeči finančníků se tomu říká sestřih a lidé na Kypru přijdou bezmála o šest miliard eur. Přitom se v Evropě dokonce našlo mnoho lidí, jimž na tomto bezprecedentním opatření nepřijde nic divného. Vždyť je přece Kypr proslulým daňovým rájem, tak ať lidé platí. Stejně mají v tamních bankách peníze hlavně Rusové.

 

Jenže to je špatná optika namířená do minulosti. Podíváme-li se do budoucnosti, uvidíme chmurný obrázek. Jak teď někdo v eurozóně uvěří, že na jeho vklady v bankách někdo brzy nesáhne? Co si o tom asi tak myslí lidé ve Španělsku, v Portugalsku nebo v Itálii? A co když se vážná dluhová krize kromě jihoevropských států rozšíří i na sever? Co si myslí eurem platící Slováci, když vidí, že na oloupení střadatelů stačí jedno několikahodinové zasedání evropských ministrů financí?

 

Představte si na chvíli, že jdete do banky žádat o úvěr, banka vám ho odklepne, ale ostraha banky vám po podpisu úvěrové smlouvy vytáhne z kapsy peněženku a tváří se, že je to tak v pořádku. Taková pravidla teď platí pro země, kde se platí eurem.

 

Zástupci eurozóny a Evropské unie začali ihned ujišťovat, že kyperská bankovní loupež je jen mimořádným opatřením, které se nebude opakovat. Ale kdo jim to má věřit? Nejlepším arbitrem důvěryhodnosti tohoto ujišťování je trh, jenž hned v pondělí zareagoval poklesem indexů na akciových trzích.

 

Nejhorší na tom všem je, že lidé jen těžko rozlišují mezi eurozónou a Evropskou unií. Takže se o své úspory začnou bát i lidé v evropských zemích, kde se zatím eurem neplatí. Všechno je to přece diktát z Bruselu.
Sjednocená Evropa prochází těžkým obdobím a každé podkopání stability je trestuhodným činem. Po minulém víkendu se zdá, že největším nepřítelem sjednocené Evropy jsou ministři financí eurozóny.