Miroslav Kalousek se složenkou

Miroslav Kalousek se složenkou Zdroj: Josef Kopecky / iDNES.cz / Profimedia

Kalouskova složenka a Sobotkova paměť

Když před volbami do sněmovny v roce 2010 rozeslala TOP 09 do schránek složenku na 121 tisíc korun, což podle ní měl být podíl každého obyvatele Česka na státním dluhu, neváhal někdejší místopředseda a současný šéf ČSSD Bohuslav Sobotka sepsat štěpný text s titulkem „Kalouskova složenka straší občany“.

 

Bylo to za situace, kdy policejní mluvčí hlásili, jak se na ně obracejí především zmatení a vystrašení důchodci, někteří z nich dokonce kvůli složence dostali infarkt.

 

„Kalouskova složenka je vrcholem politické demagogie. Jde o velkou manipulaci a záměrné zkreslování pravdy o veřejném zadlužení. Rozesílat něco takového lidem, kteří nic nedluží, poctivě pracují a platí daně, je hanebnost,“ rozčiloval se tehdy v textu Sobotka.

 

V těchto dnech se socialisté chystají podle MF Dnes rozeslat složenky vlastní. Tentokrát na 12 755 korun, jež by podle kampaně socialistů měli lidé posílat Miroslavu Kalouskovi na ministerstvo financí coby částku, kterou podle ČSSD každý zaplatí v rámci navrácení majetku církvím.

 

Pomiňme, že kvůli hledání celostátního tématu pro krajské volby za každou cenu socialisté svévolně zaměňují slova „darovat a vrátit“. Jejich nejnovější PR akce se totiž nejlépe hodnotí dva roky starými, jen mírně aktualizovanými výroky Bohuslava Sobotky.