Barack Obama

Barack Obama Zdroj: Profimedia.cz

Obama utržený ze řetězu: Zachráním vás úplně všechny!

Nedávno jsem v souvislosti s výrokem „You did’t build that!“ napsal, že americký prezident Barack Obama je ultrasocialista. Prý jsem to přehnal. Možná. Po Obamově dalším projevu už mi ale tak vstřícné označení snad ani nebude stačit.

 

Ve své honbě za znovuzvolením se pochlubil svým velkým „úspěchem“ – zachránil automobilový průmysl v USA. Bez něj by prý zbankrotoval, místo toho se vrací do hry a s ním i pracovní místa.

 

„Řekl jsem, že věřím americkým dělníkům, věřím americkému průmyslu a nyní se americkému automobilovému průmyslu začalo znovu dařit. Teď chci udělat totéž s dalšími pracovními místy, nejen v automobilovém průmyslu, ale v každém odvětví,“ zasnil se Obama při projevu, který svým tónem a sebevědomím místy připomínal nabubřelé proslovy Jiřího Paroubka na vrcholu moci.

 

Už dříve Obama uvedl, že odhadovaná ztráta 23 miliard dolarů (= peníze poskytnuté General Motors minus peníze získané pozdějším prodejem akcií; v přepočtu 465 miliard Kč) veřejných peněz při operaci na „záchranu“ GM se vyplatila. Daňoví poplatníci musí jásat.

 

 

Studie ekonomů Jamese Sherka a Todda Zywického ale ukázala, že peníze ve skutečnosti záchraně pracovních míst a firmě vůbec nepomohly, spíš naopak. Když GM požádal v roce 2009 o ochranu před věřiteli, šlo o třetí největší bankrot v americké historii. Jenže to automaticky neznamená smrt společnosti. Proces bankrotu pro mnoho dalších společností i bez laskavé pomoci mesiáše Obamy (a Bushe, který GM poslal prvních 14 miliard) znamenal ozdravění v podobě částečného oddlužení, snížení nákladů práce na úroveň konkurence a návrat do byznysu. Samozřejmě se stigmatem bankrotářů – a dobře jim tak.

 

Podle Sherka a Zywického ale Obama nezachránil automobilový průmysl, nýbrž odborářskou organizaci United Auto Workers (UAW), blízkou Obamově Demokratické straně. Díky penězům od vlády totiž nemusely klesnout platy v GM na konkurenceschopnější úroveň tak jako v jiných společnostech a částka velmi podobná výsledné ztrátě pro daňové poplatníky nakonec skončila právě ve fondech UAW, určených na důchod (do kterého zaměstnanci mohou jít neobvykle brzy).

 

Podle studie by se tak GM po bankrotovém procesu tak jako tak vrátil na trh, jen konkurenceschopnější. Takhle už si loni odboráři znovu vymohli zvýšení platů.

 

Nešlo o nic jiného než o podplácení voličů jejich vlastními penězi.